Germania a finantat proiecte de peste 156 Milioane Euro in Romania

Romania va primi de la Germania in cadrul acordului guvernamental semnat ieri cu Ministerul Finantelor Publice 14,3 Milioane Euro. In cadrul asistentei economice acordate Romaniei de catre statele membre ale Uniunii Europene, Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri bilaterali. Valoarea totala a asistentei financiare acordate Romaniei din 1990 pana in prezent este de peste 156 Milioane Euro, din care mai mult de 128 Milioane Euro sunt nerambursabili.

Prioritatile pentru proiectele finantate de nemti sunt economia, agricultura si formarea profesionala a fortei de munca. Acordul incheiat intre tara noastra si Germania are atat o componenta financiara, cat si una tehnica. Cooperarea financiara consta in acordarea de credite rambursabile cu dobanda de aproximativ 2% pe an si 10 ani garantie. Returnarea urmeaza sa se faca la 30 de ani. Sumele prevazute pentru anul in curs urmeaza sa fie alocate pentru sisteme de apa si canalizare, pentru masuri privind renovarea oraselor, precum si pentru un program de creditare a IMM-urilor. Beneficiarii acestor proiecte vor fi alesi de comun acord intre Guvernul german si cel roman dupa o analiza stricta a proiectelor prezentate. Pentru acest an cooperarea financiara are la baza 6 Milioane Euro, o importanta mai mare avand-o cea tehnica. Prin aceasta din urma Germania pune la dispozitia Romaniei personal si materiale in valoare totala de 8,3 milioane Euro.

Proiectele din domeniul agriculturii, al protectiei mediului, al modernizarii administratiei, precum si al pregatirii si perfectionarii vor fi derulate de organizatii partenere desemnate. Este vorba despre Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica, Institutul Federal pentru Fizica si Metrologie, Fundatia pentru cooperare internationala a caselor de economii, precum si Societatea Internationala pentru perfectionare si dezvoltare.

In ultimii zece ani Germania a finantat in Romania mai mult de 60 de proiecte. Prin acest acord, partea germana este responsabila de elaborarea, implementarea si coordonarea proiectelor si programelor de asistenta tehnica, partea romana urmand sa beneficieze de rezultatul proiectului.

Sursa: , Realitatea Romaneasca online, 12 noiembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top