Uniunea Europeana sprijina Romania pentru modernizarea activitatilor de supraveghere si control vama

Delegatia Comisiei Europene in Romania si Autoritatea Nationala a Vamilor au lansat astazi proiectul de infratire institutionala „Investitii in activitatile de supraveghere si control in Portul Constanta”. Proiectul reprezinta efortul comun al Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania si al Directiei Generale a Vamilor si Impozitelor Indirecte din Franta, fiind finantat de UNIUNEA EUROPEANA cu 446.031 Euro in cadrul Programului Phare 2003.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Constanta va deveni unul din cele mai importante porturi pentru comertul Uniunii Europene cu Asia si restul lumii. De aceea, obiectivul principal al proiectului de infratire este alinierea activitatilor de supraveghere si control vamal din acest port la standardele comunitare. Proiectul va contribui astfel atat la dezvoltarea comertului exterior, cat si la intarirea controlului asupra importurilor ilegale sau periculoase pentru cetatenii Romaniei si ai Uniunii Europene.

Echipa de experti francezi si romani va colabora timp de un an pentru realizarea urmatoarelor obiective:

  • Alinierea legislatiei vamale romane la cea comunitara;
  • Imbunatatirea organizarii serviciilor vamale si a cooperarii inter-institutionale din cadrul portului Constanta;instruirea personalului vamal;<>/li
  • Modernizarea echipamentelor de control si a sistemelor de obtinere si utilizare a informatiilor vamale.

Implementarea proiectului va beneficia de experienta echipei franceze, alcatuita din ofiteri vamali ce lucreaza in porturile franceze de la Atlantic si Mediterana, precum si de istoria indelungata si fructuoasa de cooperare dintre administratiile vamale romana si franceza.

Lansarea oficiala a proiectului a avut loc in prezenta Excelentei Sale Philippe Etienne, Ambasador al Frantei la Bucuresti. La eveniment au participat de asemenea reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Vamilor, ai Directiei Generale a Vamilor si Impozitelor Indirecte din Franta, precum si ai Delegatiei CE in Romania.

Sursa: , Delegatia Comisiei Europene in Romania, 12 noiembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top