CNADNR avertizeaza ca municipiul Bistrita ar putea pierde banii europeni pentru centura ocolitoare

CNADNR, centura ocolitoare, finantare, certificat de urbanism, arhitect

Potrivit unei adrese din 3 august a CNADNR, conducerea companiei a informat ca proiectantul SC Iptana SA a analizat alte trei variante pentru centura ocolitoare a Bistritei, insa niciuna nu s-a dovedit fezabila.

Din acest motiv, CNADNR sustine ca, in cazul in care nu se reconfirma certificatul de urbanism obtinut pentru varianta initiala, exista posibilitatea retragerii de la finantare a executiei lucrarii. Aceasta varianta presupune construirea unei centuri ocolitoare in lungime de 14,42 kilometri, care sa traverseze pe la sud municipiul si a carei valoare a fost estimata la circa 174 milioane euro.

Arhitectul-sef al judetului Bistrita-Nasaud, Victor Michiu, a declarat ca aceasta adresa nu a ajuns la Consiliul Judetean si ca certificatul de urbanism nu va fi reconfirmat pana cand varianta de ocolire nu va fi dezbatuta public.

„Nu am primit absolut nicio adresa din data de 3 august. CNADNR are dreptul sa-mi puna mie termene? Eu am anuntat ca acest certificat trebuie sa indeplineasca anumite conditii inca din decembrie anul trecut, am anuntat inclusiv CNADNR, Iptana, Ministerul Transporturilor si primaria. Pana acum nu au facut nimic si acum se trezesc ca pierd investitia? Trebuie sa faca o documentatie conform legii, o documentatie care sa fie dezbatuta public, conform legii, si care sa fie aprobata de Consiliul Local. Nu ne-au trimis asa ceva”, a spus Michiu.

Arhitectul-sef considera ca acest proiect nu poate fi pus in aplicare daca populatia nu este de acord, avand in vedere ca va fi nevoie de exproprieri si chiar de demolarea unor imobile, pentru construirea centurii ocolitoare. „La ora actuala, acest certificat trebuie, conform legii, reconfirmat de catre noi, Consiliul Judetean, care l-am emis. Daca nu il emiteam, nu se putea declansa acest proces de contestare in randul populatiei. Am inteles ca sunt peste 700 de contestatii. Primarul este singurul vinovat daca se pierde, eventual, investitia. E un obiectiv important, pe care trebuie sa il tratam cu atentie, trebuie discutat cu populatia, pentru ca nu se poate accepta opinia primarului, care zice „lasa ca va arat eu cum e bine”. Nu se poate asa ceva, aceste lucruri se fac pentru oameni, nu impotriva lor. Daca nici macar in Consiliul Local nu a fost insusita (varianta – n.r.), atunci cum putem avea pretentia ca populatia sa o inghita asa, pe nemestecate? Noi nu vom reconfirma certificatul de urbanism”, a mai precizat Victor Michiu.

In urma cu doua luni, Consiliu Local Bistrita si-a dat acordul pentru construirea unei centuri ocolitoare a municipiului, insa variantele agreate au fost diferite fata de cea a proiectantului Iptana SA, una mergand pe traseul centurii vechi de nord, iar a doua pe un traseu in zona de sud, dar mult mai lung decat cel pentru care s-a dat initial certificatul de urbanism de catre Consiliul Judetean.

Construirea centurii ocolitoare a Bistritei face parte din contractul cu fonduri europene obtinut de CNADNR, privind „Asistenta tehnica pentru elaborarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, detaliilor de executie si documentatiei de atribuire pentru variantele de ocolire Bistrita, Gheorghieni si Miercurea Ciuc”.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top