Ambulatoriul Spitalului Judetean Galati va fi modernizat cu bani europeni

CJ Galati, modernizare, spital, POR, fonduri europene, proiect, sanatate

Valoarea totala a proiectului este de peste 11.200.000 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de aproape 9.300.000 de lei, iar cofinantarea sustinuta de CJ Galati se ridica la peste 1.900.000 de lei.

Proiectul va fi implementat in 16 luni si cuprinde modernizarea spatiilor si instalatiilor, introducerea unui serviciu medical nou prin realizarea unei constructii unde va functiona un laborator RMN si dotarea cu aparatura performanta de investigare medicala, echipamente si mobilier a 30 de cabinete medicale din incinta Ambulatoriului.

Presedintele CJ Galati, Eugen Chebac, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in conditiile subfinantarii sistemului de sanatate, care duce la aparitia unor evenimente dramatice in spitale, astfel de investitii reprezinta un “balon de oxigen” pentru unitatile spitalicesti aflate in mare suferinta.

“Acest proiect este un inceput. Este putin fata de cerintele si impunerile unei societati moderne, dar reprezinta un prim pas in strategia noastra de modernizare si dezvoltare a intregii retele sanitare a judetului. E bine ca s-au trecut spitalele la autoritatile locale pentru ca statul este cel mai slab administrator. in acest proiect am introdus echipamente si dotari pe care nu le are niciun spital pe plan local”, a spus Chebac.

Presedintele CJ a adaugat ca tot la Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Apostol Andrei a fost alocata suma de 1.000.000 de lei pentru dotarea cu panouri solare in vederea realizarii de economii la apa calda menajera si caldura. Prezent la lansarea proiectului, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est (ADRSE), Luminita Mihailov, a explicat ca sunt bani putini pentru modernizarea spitalelor si de aceea s-a recurs la solutia ca in prima faza sa fie modernizate doar ambulatoriile.

“Prin POR, pe axa modernizarii serviciilor de sanatate, suma la nivel national este de o suta, o suta si ceva de milioane de euro, iar dintr-o estimare de acum doi ani a Ministerului Sanatatii numai ca sa modernizam un spital, asa cum trebuie, ar fi fost necesare 70-80 milioane de euro. Din acest motiv, POR s-a concentrat pe modernizarea ambulatoriilor pentru rezolvarea unor probleme punctuale”, a declarat Mihailov. Aceasta a mai spus ca pentru 2007-2013, suma alocata ADRSE prin POR a fost de 22,5 milioane de euro.

“Pana in prezent avem semnate sapte contracte care acopera 70 la suta din valoarea totala. In judetul Galati, sunt in implementare doua proiecte in valoare de cinci milioane de euro, ceea ce inseamna ca avem cam 20 la suta din suma totala alocata ADRSE in judetul Galati. Cele doua proiecte sunt modernizarea si echiparea ambulatoriului de specialitate de la Spitalul de Urgenta pentru Copii Sf. Ioan in valoare 2,76 milioane euro si acesta de la ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenta Sf Apostol Andrei, in valoare de 2,23 milioane euro”, a subliniat Mihailov.

La finalul conferintei de presa, Eugen Chebac, le-a reamintit celor patru directori de spitale preluate recent de CJ ca se afla in perioada de interimat si ca, dupa 5 septembrie, se va face analiza retelei sanitare pe fiecare spital in parte. De asemenea, presedintele CJ Galati, a precizat ca, daca pana pe 12 septembrie datoriile spitalelor nu vor fi platite de Ministerul Sanatatii, va anula protocolul de predare-primire a acestora.

“Sper ca, pana pe 12 septembrie, se vor achita datoriile spitalelor. In caz contrar voi considera nul de drept si caduc protocolul de predare-primire. Vreau sa cred ca angajamentele pe care si le-a asumat ministrul Sanatatii vor fi respectate si ca descentralizarea se face de drept, pe teren si nu doar pe hartie”, a declarat Chebac.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.