
Facultatea de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj va lansa din toamna un nou program de masterat, in „Auditul si Managementul Financiar al Fondurilor Europene”.
Masterul este primul din Romania care va fi finantat exclusiv din fonduri europene. Proiectul a fost scris de catre un profesor clujean, Irimie Emil Popa, conf. univ. dr. al FSEGA, alaturi de Razvan Nistor, prodecanul facultatii, cu scopul de a forma in Romania specialisti, care sa poata atrage fonduri structurale, capitol la care Romania este codasa.
„Noi am avut in 2008 un proiect tot din fonduri europene care viza realizarea unei comunitati de bune practici in domeniul managementului financiar al fondurilor europene. Am constatat ca cel putin 700 de practicieni scrisesera beneficiarilor proiectul, si-l lasasera balta. Avem un proiect insa nu avem capacitatea sa-l ducem pana la capat”, a motivat Irimie Emil Popa initiativa infiintarii masterului.
Restante gratuite
Proiectul a fost depus in august 2009 si a fost acceptat pentru finantare anul acesta, in luna mai. Valoarea totala a proiectului este de 11.879.219 lei (n.r. aproximativ 2.828.000 euro) din care contributia FSEGA si a Universitatii de Vest din Timisoara, unde va mai fi aplicat masterul, este de 233.476 de lei. Proiectul va fi demarat pe o perioada de trei ani. Anual vor invata in cadrul masterului 100 de studenti, 50 la Cluj si 50 la Timisoara. Acestia nu vor plati niciun fel de taxe, pe tot parcursul celor patru semestre de studiu si chiar daca nu vor promova un examen, il vor repeta gratuit.
Proiectul prevede ca 16 dintre studenti sa obtina lunar o bursa de 400 de lei, dar si 12 premii in valoare de 2.100 de lei, pentru studentii ale caror proiecte vor fi considerate ca fiind cele mai bune.
2.000 de lei, salariul unui profesor
Atat la Cluj, cat si la Timisoara va fi amenajat un laborator de ultima generatie, cu un mobilier special care va permite munca in echipe, calculatoare si videoproiectoare. Potrivit lui Popa, masterul va avea o pondere practica de 70%, seminariile practice fiind predate doar de practicieni in domeniu, chiar daca nu detin grade universitare.
Un profesor va fi remunerat lunar cu 2.000 de lei. Inscrierile vor avea loc in perioada 13 – 17 septembrie, iar studentii vor da ulterior un examen din contabilitate, audit si legislatie specifica. In cadrul programului se pot inscrie chiar si cei care au mai studiat in cadrul unui master, pe un loc bugetat.