SNR a demarat procedurile pentru un credit de 65 milioane de euro

SNR, imprumut, refinantare, credit, licitatie, program

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va organiza, pe 13 septembrie, o licitatie pentru obtinerea unui imprumut de pina la 65 milioane euro destinat in principal refinantarii altor credite, operatorul estimind ca va plati dobinzi in suma de 12,7 milioane euro pe o perioada de maximum 7 ani. Din valoarea totala a imprumutului, operatorul va utiliza circa 50 milioane de euro pentru refinantarea creditelor.

“Rambursarea creditului se va face in maximum sapte ani de la semnarea contractului de finantare in transe trimestriale egale. Data primei rambursari va fi a 25-a luna dupa semnarea contractului, dupa o perioada de gratie de doi ani in care va fi achitata doar dobinda aferenta. Disponibilitate: cel mult trei luni de la semnarea contractului de facilitate de credit, in functie procedurile si de termenele legale pentru plata creditelor ce urmeaza a fi refinantate”, se arata in caietul de sarcini al licitatiei publicat pe www.e-licitatie.ro.

Operatorul va contracta si o linie de de aproximativ 63,75 milioane de lei (sau echivalent euro) pentru finantarea capitalului de lucru si mentinerea unui nivel de circa 33,75 milioane de lei pentru plati curente. “Disponibilitate: cel mult trei luni de la semnarea contractului de facilitate de credit, in functie procedurile si de termenele legale pentru plata creditelor ce urmeaza a fi refinantate. Rambursarea se va face integral in 12 luni de la semnarea contractului de finantare, cu posibilitate de prelungire. Pe perioada finantarii se va plati dobinda la suma utilizata din facilitate”, se mai spune in caietul de sarcini.

In 2009, SNR a demarat doua proiecte investitionale – “Eliberare banda de frecventa 3,6-3,8 GHz” si “Dezvoltare retea de transport si acces de tip WiMAX” – care necesita fonduri de circa 300 milioane de dolari.

“Nedispunind de fonduri proprii pentru aceste investitii, societatea a apelat la credite bancare si la credite furnizor, unele cu garantii de stat, ca facilitati de finantare, fapt care a condus la un serviciu al datoriei destul de ridicat. in anul 2009, acest indicator s-a ridicat la aproximativ 85 milioane de lei, iar in anul 2010 este estimat la circa 105 milioane de lei”, se precizeaza in caietul de sarcini.

In document se mai spune ca incasarile SNR de la Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si Societatea Romana de Televiziune (SRTV) nu acopera ultima parte a trimestrului IV, situatie intilnita si in 2009, cind nu au fost incasate facturile aferente ultimelor doua luni din cauza terminarii alocatiei bugetare, situatie care va conduce la un fuxul de numerar negativ si compromiterea platii serviciului datoriei pe anul 2011.

“Conform hotaririi actionarului unic din 17 iunie 2010, a fost aprobata demararea procedurii legale privind refinantarea unor credite din portofoliul de imprumuturi al SNR”, se mai spune in document.

Actionarul unic, Ministerul Comunicatiilor, a hotarit, la acea data, contractarea de catre SNR a unui credit de aproximativ 130 milioane de euro in scopul refinantarii creditelor existente ale societatii. Viitorii participanti la licitatie vor depune o garantie de participare de 1.066.800 lei, la care se adauga una de buna executie de 5% din valoarea contractului, respectiv din valoarea totala a taxelor, dobinzilor si comisioanelor.

Refinantarea creditelor este parte a programului de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor SNR, adoptat prin hotarire de guvern la inceptul lunii mai.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.