Doctorul Dan Stratan si reteta secreta a contractelor cu statul

Dan Iulian Stratan este unul dintre baietii destepti care au stiut sa faca bani in tacere. L-a slujit pe Vintu si a meritat. Acum traieste mai mult la Londra. Medicul Dan Stratan a strans o avere impresionata, statul fiind cel mai generos „pacient”.

Omul de afaceri iesean Dan Stratan a preferat sa ramana in umbra, ­ferindu-se cu strasnicie de presa si refuzand sa faca declaratii.

Numele i-a aparut de cateva ori pe prima pagina a ziarelor, mai cu seama la declansarea scandalului FNI-SOV, cand Dan Stratan era in conducerea grupului Gelsor si, mai recent, surprins de paparazzi sarutand cu patos o tanara de 19 ani, in fata unui club.

Familia medicilor

Dan Iulian Stratan (48 de ani) este din Iasi, dar nu ­este vazut prea des in oras. Timpul liber si-l imparte intre Bucuresti si Londra, orase unde detine numeroase proprietati.

Milionarul in euro provine dintr-o familie cunoscuta in urbe. Mama sa, Elena Stratan, este medic ginecolog in Iasi, unde are „Cabinet Avicena”, una dintre cele mai vechi clinici de ginecologie private din urbe.

Tatal, Iulian, a lucrat ani de zile ca sef al Clinicii de ­Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul de Urgenta „Sf. Spiridon”, iar acum coordoneaza farmacia care are sediul la parterul clinicii de ginecologie a sotiei. Prosperitatea fiului a atras si prosperitatea parintilor. Cei doi locuiesc intr-o vila superba, situata pe strada Lascar Catargiu, din Iasi.

De la comertul angro, la FNI

La 20 ianuarie 2000, cand afacerea Gelsor inca parea onorabila, era girata de Dan Stratan, Daniel Daianu si Vlad Soare

Dan Stratan are si el studii medicale, absolvind Facultatea de Medicina Iasi. Cu toate acestea, el nu a calcat pe urmele parintilor, preferand sa acorde altfel de consultatii. Este unul dintre cei care ofera consultantii statului roman, prin contracte de milioane de euro.

In „business”, Stratan a pornit de jos. Imediat dupa Revolutie, la 26 de ani, a deschis impreuna cu mama sa mai multe firme prin care vindea tot felul de marfuri, de la alimente, bautura si tigari pana la electrocasnice. A fost doar inceputul. Dupa cativa ani, in 1996, Dan Stratan a fost remarcat de Sorin Ovidiu Vintu.

Intalnirea cu „parintele FNI” i-a schimbat ieseanului viata, astfel ca de la vanzarea de bauturi si tigari, Stratan a devenit membru in Consiliul de Administratie al Grupului Gelsor SA. Declansarea scandalului FNI, in 2000, a coincis cu numirea lui Dan Stratan in functia de presedinte al Gelsor.

Numele sau mai este legat si de privatizarea Petrom, din postura de reprezentant al lui Sorin Ovidiu Vintu, dar si de achizitionarea companiei Petromservice de catre offshore-ul cipriot Elbahold LTD, ca reprezentant al acestei firme in Romania.

Dupa despartirea de FNI, Stratan a trecut si pe la compania britanica de Merril Lynch. Omul de afaceri nu a iesit in evidenta in aceasta firma, in cele din urma fiind determinat sa plece. in tara, compania de suflet a lui Dan Stratan, care este si cea mai profitabila, este Romcapital Invest SA.

Infiintata de Sorin Ovidiu Vintu, aceasta firma avea sa fie preluata de Stratan in 2002, cand ieseanul a cumparat pachetul majoritar de actiuni. Romcapital Invest are doar 24 de angajati si se ocupa de managementul holdingurilor. Compania a inregistrat, numai anul trecut, un profit brut de aproape 10 milioane de euro. Firma are birouri la Sofia si Kiev si birouri asociate in Serbia, Muntenegru, Republica Moldova si Macedonia.

De la autostrazi pana la stradute istorice

Unul dintre cei mai importanti „pacienti” ai doctorului Stratan este Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR). in acelasi timp, Romcapital Invest a acordat consultanta si principalelor companii care au castigat la CNADNR licitatiile pentru autostrazi – Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag sau Apolodor.

Consortiul format din firmele Aktor si Vinci a castigat contractul pentru Autostrada Comarnic-Brasov, la care a renuntat ulterior, din lipsa de fonduri.

Apolodor, una dintre principalele companii de constructii specializate in demolari, a intrat in ultimii ani si in sectorul de infrastructura ca subcontractor, unul dintre proiecte fiind Autostrada Arad-Timisoara. Un alt client al Romcapital Invest, compania franceza Colas, va realiza sectiunea Cernavoda-Medgidia, pentru finalizarea Autostrazii A2.

In urma cu doua saptamani, una dintre firmele lui Stratan a castigat un proiect pentru punere in conservare a lucrarilor din Centrul Istoric al Capitalei, tot cu firma Apolodor. Este vorba de asocierea Ove Arup & Partners International Ltd si Tecnic Consulting Engineering Romania, ultima companie fiind controlata in proportie de 40% de fiul lui Stratan, Matei. in actionariatul Tecnic Consulting Engineering Romania mai apar doua firme, una dintre ele fiind chiar a lui Dan Stratan. Mai mult, sediul este intr-una dintre vilele de pe proprietatea din Bulevardul Dacia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top