De la 16 octombrie 2010, Romania poate plati agricultorilor avansuri de pana la 50% in cadrul schemei de plata unica de suprafata pentru cererile depuse in 2010

Dacian Ciolos, scrisoare, avansuri, plati, suprafata, cereri

Aceasta solicitare a fost aprobata in unanimitate de Comitetul de Management al Platilor Directe, care a sustinut propunerea Comisiei Europene de a permite unui numar de 10 state membre sa plateasca agricultorilor pana la 50% din platile directe aferente anului 2010 incepand cu 16 octombrie, in loc de 1 decembrie 2010.

Statele membre sunt Belgia, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Romania, Spania si Ungaria. Criza financiara si scaderea veniturilor, conditiile mai dificile de obtinerea a creditelor pentru sectorul agricol, fluctuatiile de preturi pentru unele produse agricole si conditiile meteo nefavorabile (seceta, furtuni, inundatii) sunt principalele cauze care au afectat agricultorii din aceste tari.

In privinta Romaniei, in proiectul de decizie a Comisie Europene se arata ca “agricultorii din Romania se confrunta cu serioase dificultati financiare si probleme legate de fluxurile de numerar. Efectele crizei financiare s-au prelungit in 2010, in primul trimestru inregistrandu-se o scadere a PIB-ului cu 2,5% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Sectorul agricol este in special afectat de criza, de vreme ce reprezinta o parte importanta din PIB-ul romanesc, aproape 30% din populatie desfasurandu-si activitatea in acest sector. in plus, acesta se confrunta cu conditii de creditare inasprite, la care se adauga ratele mari ale dobanzilor si solicitarea de garantii dificil de prezentat, din cauza scaderii valorii terenurilor. Mai mult, inundatii grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci si in sectorul cresterii animalelor, in care s-au inregistrat pierderi de animale si distrugeri ale depozitelor de furaje”.

Pentru a contribui la depasirea acestor dificultati, Comitetul de Management pentru Platile Directe a aprobat propunerea Comisiei de autorizare a Romaniei sa plateasca avansuri de pana la 50% in cadrul schemei de plata unica pe suprafata prevazute la titlul V capitolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Verificarea conditiilor de eligibilitate trebuie incheiata inainte de plata avansurilor.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.