Patroni, pusi sa returneze banii primiti gratis de la UE

APDRP, patron, proiecte, fonduri europene, returnare, pensiune

Patronii firmei care a construit Pensiunea Cardinale cu ajutorul fondurilor europene trebuie sa inapoieze banii. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza fondurile europene, cere sa-i fie inapoiata suma de 317.800 de lei si s-a inscris printre creditorii societatii.

“Ziarul de Iasi” a relatat in luna iunie despre situatia de la aceasta firma, cind unul dintre creditorii societatii a acuzat asociatii de la Fortus Construct ca bunurile, inclusiv pensiunea Cardinale, au fost trecute pe alta firma pentru a nu fi executati silit. Articolul relata ca proprietarii pensiunii au accesat in 2006 fonduri europene pentru constructia cladirii, prin intermediul Programului SAPARD, Masura 3.4 – “Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”, dar au imprumutat bani si de la o firma de leasing.

“Pensiunea inca nu este a mea, ci a firmei de leasing cu care am facut un buy-back. Practic, eu platesc rate la aceasta si abia peste 20 de ani va fi in proprietatea noastra”, spunea in iunie Iulian Coman, unul dintre proprietarii firmei, la vremea respectiva. In 2009, la intrarea firmei in insolventa, APDRP a pus in vedere patronilor firmei ca nu le va cere banii daca reorganizeaza firma, dar cum aceasta a intrat in lichidare, institutia a pretins inapoierea sumei.

“Am cerut falimentul firmei si am citeva bunuri in patrimoniul firmei pe care sa le vind. APDRP s-a inscris cu creanta de recuperat de la aceasta firma si i-a fost admisa cererea. Este dreptul lor”, a spus ieri Dan Nitescu, lichidatorul Fortus Construct.

Acesta mai relateaza ca Pensiunea Cardinale a fost luata de firma de leasing in contul imprumutului. “Eu stiu ca au luat cladirea deoarece patronul nu mai platea ratele. Nu mai este de mult in patrimoniul societatii”, a mai explicat Nitescu. Contactat telefonic, Iulian Coman nu a raspuns pentru a comenta afirmatiile lichidatorului.

Totusi, in iunie, cind a fost publicat articolul, Anca Maria Gavril, administratorul firmei Zouzouna SRL – societate aflata pe lista creditorilor Fortus Construct, spunea ca pensiunea a fost mutata pe o alta societate.

“De pe firma Fortus Construct SRL au fost transferate in trei zile toate bunurile catre firma Emipe Cardinal detinuta tot de catre sotii Coman. Acestia au transferat pe Emipe Cardinal pensiunea cu tot cu masini si bunuri”, sustinea atunci Gavril. Interesant este ca numarul de telefon al lui Iulian Coman este acelasi ca si cel de pe site-ul Pensiunii Cardinale Resort de la sectiunea rezervari.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.