Bihor: Proiecte de investitii transfrontaliere pentru amenajare a cursurilor de apa

In judetul Bihor se va desfasura unul dintre cele mai ample proiecte de investitii transfrontaliere pentru amenajare a cursurilor de apa din vestul tarii.

La initiativa secretarului de stat Lucia Varga – de la Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Administratiei Nationale Apele Romane – Directia Crisuri a fost organizata in data de 18 septembrie o dezbatere publica legata de demararea unui proiect comun Romano-Ungar de reabilitare si modernizare a Crisului Repede.

Dezbaterea si-a propus sa atinga mai multe puncte: situatia proiectului in momentul de fata, implicarea autoritatilor locale din Romania si Ungaria in acest proiect, consultarea cu ONG-urile din domeniul mediului si gasirea celor mai bune cai de colaborare in elaborarea acestuia.

La acesta dezbatere au fost prezenti reprezentanti ai Administratiei Nationale Apele Romane Directia Crisuri, ai Directiei de Protectie a Mediului si Apelor din Ungaria, autoritati locale din Romania si Centrul Regional de Supraveghere Ecologica “Muntii Apuseni” (CRSE) ca reprezentant ONG. Este de notat de la acest eveniment absenta reprezentantilor Consilului Judetean Bihor.

Vointa politica de a realiza acest proiect exista, el a fost initiat prin hotararea sedintei comune a Guvernului Romaniei si Guvernului Ungariei, din 16 noiembrie 2006, care a avut loc la Budapesta si in care s-a decis demararea acestui proiect.

Proiectul se va derula cu ajutorul unui program de finantare pentru dezvoltarea transfrontaliera romano-ungara, program a carui buget total are valoarea de 275,2 milioane euro, din care contributia europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) va fi de 224,4 milioane si cofinantarea nationala a celor doua state membre se va ridica la valoarea de 50,8 milioane euro. Din aceste fonduri, Romania are alocata suma de 148,5 milioane euro, 121,5 milioane euro reprezentand contributia europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si cofinantarea nationala in valoare de 27 milioane euro.

In acest proiect se vor include 7 localitati din judetul Bihor: Santandrei, Palota, Traian, Girisul de Cris, Toboliu, Santion, Cheresig. Aici se vor executa lucrari hidrotehnice pentru amenajarea raului Crisului Repede, menite sa duca la imbunatarirea factorilor de mediu in zona si evitarea degradarii ecosistemelor, amenajarea peisagistica a raului, asigurarea conditiilor optime pentru practicarea sporturilor de apa si a navigatiei cu ambarcatiuni usoare si o imbunatatire substantiala a scurgerilor apelor mari ca masura de prevenire a risului de inundatii.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va initia si in perioada urmatoare proiecte ce vor avea ca sursa de realizare programul de finantare pentru dezvoltare transfrontaliera Romania – Ungaria.

Pentru mai multe detalii:

Rada Craciun

Director Cabinet Secretar de Stat Lucia Varga

Tel: 0213 19 46 09

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.