La nivel mondial, anul 2005 este declarat de catre ONU anul microfinantarii. Timp de trei zile, Romania va deveni cea mai importanta tara pentru profesionistii din domeniu. La Bucuresti, se va desfasura conferinta regionala la care vor participa aproximativ 40 de tari. Oamenii de afaceri care doresc sa organizeze evenimente in Bucuresti anul viitor ar trebui sa stie ca, la sfarsitul lunii mai, nu vor mai gasi nici locuri libere in hoteluri si nici sali de conferinte disponibile.
Pentru ca reprezentantii a peste 40 de tari se vor afla aici in perioada respectiva pentru workshop-uri si conferinte in avand ca subiect microfinantarea. Participantii sunt specialisti care activeaza in industria de microcreditare din Europa Centrala si de Sud-Est, Asia Centrala si Caucaz. Maria Doiciu, director adjunct al Departamentului de microfinantare in cadrul Shorebank Advisory Services, a explicat ca „vor avea loc diferite activitati cum sunt workshopurile paralele si, desigur, conferintele in plen”.
In cadrul asa-numitelor activitati de pre-conferinta, sunt incluse „workshopurile specializate pe diferite domenii, un targ al investitorilor in industria de microfinantare, prezentari ale fondurilor de investitii care sunt interesate de aceasta piata, aflandu-se la granita dintre comercial si social”, adauga Maria Doiciu. Cu toate ca participantii „oficiali” fac parte mai mult din tarile estice, sunt asteptate delegatii din Vest care ar putea fi interesate de experienta est-europeana. Activitatea se anunta a fi extrem de intensa in cadrul celor trei zile de conferinta, dat fiind ca, potrivit tot Mariei Doiciu, se vor desfasura chiar si 28 de workshopuri in paralel. Importanta industriei de microfinantare, asa cum o declara institutiile specializate din domeniu, este aceea ca actioneaza ca un instrument de dezvoltare.
„Microcreditele ajuta intreprinzatorii sa creasca si sa devina clienti ai bancilor si, printr-un efect de domino, ajuta populatia fara venituri sa depaseasca limita saraciei”, explica specialistii. Fondurile din care organizatiile de microcreditare acorda finantari provin de la diferite institutii, fundatii si companii puternice. Acestea sunt numite „donori”. „Comunitatea de donori se restrange si trebuie descoperite alte surse de finantare pentru microcredite”, mai constata specialistii. Asa se explica importanta initierii unei serii de evenimente de promovare a industriei de microfinantare la nivel mondial.
„Anul microfinantarii” a fost inaugurat in Romania inca din luna noiembrie 2004. Organizatorul conferintei regionale este Centrul de Microfinantare pentru Europa Centrala si de Est si Noile State Independente, cu sediul in Polonia, avand ca parteneri Coalitia de Microfinantare din Romania. Aceasta din urma este formata din cele 15 organizatii active in prezent in tara noastra. Potrivit unui comunicat al Coalitiei, realizarea cea mai importanta a fost elaborarea proiectului de lege al microfinantarii, care va reglementa acest sector.
„Agentia Nationala pentru IMM si Ministerul Economiei si Comertului si-au asumat responsabilitatea promovarii acestei legi. Dupa ce a trecut pe la alte trei ministere, BNR si Guvern, actul normativ asteapta sa fie aprobat de noul parlament. Printre proiectele importante ale Coalitiei de Microfinantare, pentru anul 2005, amintim editarea unei brosuri care sa contina exemple de buna practica, precum si indicatori de preformanta, definirea acestor indicatori, dar si descrierea serviciilor oferite de catre institutiile de microfinantare si cadrul legal in care functioneaza acestea.
De asemenea, institutiile membre ale Coalitiei isi propun sa sprijine comisiile parlamentare cu putere de decizie in domeniul microfinantarii prin invitarea senatorilor si deputatilor sa vizite-ze si sa studieze felul cum functioneaza si activitatile pe care le desfasoara organizatiile.