Prin semnarea Memorandumurilor de Finantare pentru Programul Phare National 2004 si Programul privind Sprijinul Comunitar in domeniul Sigurantei Nucleare, Uniunea Europeana aloca Romaniei peste 407 Milioane Euro. Aceasta suma reprezinta o parte semnificativa a sprijinului financiar acordat Romaniei in 2004 in vederea continuarii pregatirilor pentru aderare. Contributia din partea Uniunii va fi suplimentata cu aproximativ 100 Milioane Euro din bugetul Romaniei.
Suma din partea UE (405 Milioane Euro – Phare si 2 Milioane Euro – Siguranta Nucleara) este cu peste 50% mai mare decat cea alocata prin programul similar din 2003 si reprezinta cea mai mare alocare financiara de la inceperea procesului de pre-aderare. Aceasta suma va fi suplimentata cu alte fonduri prin Programele de Cooperare Transfrontaliera si Initiativa de Buna Vecinatate.
„Aceasta crestere semnificativa va reprezenta o provocare fara precedent pentru Romania din punct de vedere al capacitatii de absorbtie. Eforturile in acest sens trebuie sa continue in vederea imbunatatirii competentei structurilor administrative si a capacitatii acestora de a-i pastra pe acei angajati bine pregatiti pentru o perioada de timp suficienta”, a declarat Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania dupa semnarea documentului.
„Programul Phare National 2004 urmareste accelerarea pregatirilor Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Propunerea financiara reflecta atat prioritatile stabilite in Parteneriatul de Aderare si in Foaia de Parcurs pentru Romania si Bulgaria, cat si masurile care decurg din strategiile pentru cele 8 sectoare incluse in programarea Phare multianuala 2004”, a declarat Ministrul Mihai Tanasescu cu aceeasi ocazie.
Incepand cu 2004, o fost introdusa o abordare multianuala in programarea fondurilor Phare din partea Uniunii Europene pentru Romania. Aceasta se concentreaza pe 8 sectoare care au fost identificate ca prioritare in procesul de pre-aderare: reforma administratiei publice, reforma sistemului judiciar, minoritati, agricultura, protectia mediului, managementul frontierelor, finante publice si respectiv coeziune economica si sociala. In plus, sunt prevazute fonduri si pentru alte sectoare importante precum: cadastru, audio-vizual, sanatate, energie, statistica, transport, societate civila si afaceri interne.