Sorin Oprescu planuieste si investitii care sa se realizeze cu fonduri europene

fonduri BEI, UE, reabilitare, infrastructura, Capitala

El considera ca atragerea unei astfel de finantari este binevenita, mai ales in conditiile crizei economice, recunoscand ca datoria municipalitatii este sa prezinte proiecte serioase si eligibile.

La Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, de exemplu, reabilitarea parcurilor Cismigiu, Carol, Tineretului si Herastrau, reamenajarea lacurilor pentru agrement sportive si un proiect social pentru siguranta cetateanului se intentioneaza a se realiza cu fonduri europene.

Directia de infrastructura urmareste, la randul sau, constructia pasajului rutier Colentina-Doamna Ghica, realizarea strapungerii si supralargirii str. Avionului, pasajului subteran Piata Sudului cu fonduri atrase prin Agentia de Dezvoltare Regionala. De asemenea, la acelasi capitol pot intra, cu ajutorul “creditului furnizor”, si modernizarea bulevardelor Aviatorilor si Prezan.

Printre prioritatile din 2009 se numara consolidarea blocurilor cu bulina, fiind pregatita pentru acest proiect reparatia a 10 blocuri. Bugetul este de 5,380 milioane lei, din care 2, 990 milioane lei de la bugetul local si restul de la bugetul de stat. “Proiectele ce vor continua sunt pasajul Basarab si complexul sportiv ‘Lia Manoliu’. Pasajul Basarab ne va costa anul acesta 210 milioane lei. Suntem pe ultima suta de metri cu exproprierile si suntem cu toate platile la zi, asa ca in foarte scurta vreme veti vedea ceea ce si eu imi doresc sa vad: echipele la lucru, ca sa incheiem odata cu acest imens santier. Anul acesta se vor face progrese considerabile – de pilda, in perioada imediat urmatoare veti vedea montat un tablier peste Dambovita. Daca constructorul isi respecta angajamentele si totul merge bine, atunci ar trebui sa finalizam pasajul pana la sfarsitul anului viitor”, a afirmat edilul sef.

El a spus ca pentru stadionul “Lia Manoliu” sunt fonduri de la guvern, dat fiind ca este un stadion national si ca anul acesta lucrarile sunt estimate la 200 milioane de lei, din care 40 de milioane lei fonduri locale si 160 milioane de lei de la guvern.

In “radiografia” facuta proiectului de buget pe 2009 al Capitalei, primarul Sorin Oprescu a mai spus ca reabilitarea infrastructurii scolare se va realiza prin programul BEI – acest proiect are o valoare de 520 milioane lei, iar in acest an va exista “front de lucru pentru toate unitatile de invatamant incluse in program”.

Sursa de finantare pentru acest proiect este formata din bani de la bugetul local – 520 de milioane lei – si creditul BEI, in valoare de 330 milioane lei. De asemenea, se vor finaliza lucrarile la Teatrul Excelsior si Teatrul “Constantin Tanase”. Aceste proiecte insumeaza 21 milioane lei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.