BNR reduce dobanda de interventie pana la 16.5%

Banca centrala reduce dobanda de interventie cu 0.5% pana la un nivel de 16.5%, dobanda de interventie reprezintand nivelul ratei pe care o plateste banca centrala pentru depozitele atrase de la banci.

In urma analizei facute de banca centrala s-a observat ca rata anuala a inflatiei a coborit in luna decembrie la 9.3% ca efect al temperarii ritmului de crestere a preturilor de consum din ultimele doua luni. Pornind de la acest rezultat, proiectia pe termen scurt a ratei inflatiei a fost reconfigurata, ea inglobind si efectele modificarii unor ipoteze privind ajustarea preturilor administrate, evolutia cursului de schimb al leului si cresterea veniturilor disponibile ca urmare a modificarii cotelor de impozitare.

Ca urmare a accelerarii dezinflatiei din ultimele luni Consiliul Bancii Nationale a Romaniei decide reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0.5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16.5%. Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobinzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei”, se arata intr-un comunicat al BNR.

Totodata, consiliul de administratie a hotarit repozitionarea nivelului ratei dobinzii la facilitatea de creditare (rata lombard) prin reducerea acesteia de la 30% la 25%, precum si mentinerea ratei dobinzii la facilitatea de depozit la nivelul de 5%.

Sursa: Ziarul de Iasi online 17 ianuarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.