Premiu pentru excelenta in regiunea Centru si proiecte de succes prin programul REGIO

ADR Centru, POR, beneficiari, finantare, proiecte, mass-media

Utilizarea fondurilor nerambursabile pentru salvarea vietilor omenesti si raspunsul prompt in cazul interventiilor in situatii de urgenta aparute in oricare dintre cele sase judete ale Regiunii Centru sunt doar doua aspecte pentru care proiectul depus de catre ADI Centrul Transilvaniei a fost premiat.

Celelalte doua proiecte prezentate in cadrul vizitei au atras atentia jurnalistilor deoarece s-au creat conditii deosebite pentru cetatenii cu nevoi speciale din judetul Alba, in timp ce prin celalalt s-a dobandit stabilitate si forta economica pentru o microintreprindere care a accesat finantarea nerambursabila.

Peste 40 de jurnalisti, alaturi de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si alaturi de beneficiarii cererilor de finantare au discutat despre derularea proiectelor si au observat, la fata locului, rezultatele proiectelor finantate cu fonduri REGIO.

Vizita la proiecte alaturi de mass media din Regiunea Centru a inceput la ora 9,30 la sediul ISU din Targu Mures. Pe langa prezentarea echipamentelor achizitionate si a utilitatii acestora, jurnalistii prezenti au asistat in direct si la pregatirea pentru interventie a grupului de pompieri care au fost apelati sa se prezinte de urgenta pentru stingerea unui incendiu. Promptitudinea raspunsului si utilitatea echipamentelor necesare au demonstrat importanta acestui proiect, prin care au fost dotate toate cele sase centre ISU din regiune. Pentru excelenta in scrierea de proiecte si pentru succesul cererii de finantare depusa de ADI Centrul Transilvaniei, asociatia a primit din partea MDRT un premiu care atesta faptul ca in Regiunea Centru programul REGIO se afla pe drumul cel bun.

In prezenta domnului Gabriel Friptu, director general in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si a domnului Simion Cretu, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, mass media si-a continuat vizita la proiectele localizate in municipiul Aiud si Alba Iulia.

„Prin astfel de proiecte dorim sa aratam marelui public, prin oglinda obiectivitatii mass media, ca fonduri alocate de Programul Operational Regional au fost chibzuit cheltuite. Rezultate sociale sau economice de care beneficiem cu totii, direct sau indirect, siguranta, stabilitate economica sunt cateva din obiectivele atinse de aceste proiecte. Faptul ca vom folosi utilajele sau vom beneficia de constructiile reabilitate si de functionalitatea lor pentru alti 10-15 ani se traduce in sustenabilitate, in rezistenta in timp a efectelor acestor fonduri investite. Acesta e si scopul acestor vizite la proiecte. Sa poata observa fiecare cetatean ca banii europeni sunt investiti pentru dezvoltarea economica si sociala a comunitatii, prin derularea unor proiecte care au la baza parteneriate multiple”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Fosta centrala termica situata in centrul orasului Aiud a fost transformata prin fondurile Regio intr-un centru social in care vor fi primiti si ingrijiti copiii si adultii cu nevoi speciale.

Spatii pentru ateliere, spatiu pentru consiliere, inclusiv un spatiu pentru consiliere psihologica online au fost create in acest nou sediu, la care vor merge persoanele cu dizabilitati din Aiud, a precizat primarul municipiului Aiud, domnul Horatiu Josan.

Finalizarea reabilitarii si a dotarii centrului, precum si deschiderea usilor pentru a primi primii copii a fost prognozata la inceputul lunii martie anul viitor. Reprezentatii Consiliului Judetean Alba, autoritatea care a depus si implementeaza proiectul, in calitate de coordonator al parteneriatului dintre mai multe institutii, au mentionat ca in acelasi stadiu de finalizare se afla si centrul social de la Blaj, iar celelalte trei din Abrud, Zlatna si Cugir vor fi finalizate si ele in curand.

Constructia unui nou sediu si dotarea lui cu echipamente specifice activitatii de mecanica si reparatii obiecte de uz casnic au sustinut societatea SC Yana Ius SRL sa faca fata necesitatii de dezvoltare si extindere si sa se mentina pe piata, mai ales in aceste conditii de declin economic.

Servicii de calitate intr-un sediu nou, dotarea cu echipamente informatice, achizitionarea unei masini de echilibrat dinamice si a unei statii de filtrare sunt doar cateva din rezultatele acestui proiect care vor permite firmei sa faca fata concurentei si comenzilor pe o perioada indelungata.

Proiectul „Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru”, este primul depus si finalizat la nivel national pe domeniul aferent de finantare, iar echipamentele achizitionate prin proiect au completat dotarea Inspectoratelor pentru Interventii in Situatii de Urgenta din cele sase judete ale Regiunii Centru.

Avand un buget in valoare de 42,65 milioane lei, proiectul a fost depus de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, constituita din cele sase judete ale Regiunii Centru. Initiativa realizarii acestei baze regionale pentru situatii de urgenta a apartinut Presedintelui Consiliului Judetean Mures, doamna Edita Emoke Lokodi, care, la momentul constituirii asociatiei, in calitate de Presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, a insistat asupra necesitatii constituirii rapide a asociatiei si asupra stabilirii sediului acesteia la Targu Mures, datorita experientei dr. Raed Arafat, care a pus la punct sistemul SMURD in acelasi oras.

Proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba” a fost depus de catre Consiliul Judetean Alba in parteneriat cu administratiile locale din cinci orase ale judetului Alba si prevede crearea unor centre sociale multifunctionale in localitatile Aiud, Abrud, Blaj, Cugir si Zlatna. Valoarea acestui proiect este de peste 3,48 milioane lei, din care aproape 3 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata.

Proiectul „Construire atelier reparatii si echipamente electrice, electrocasnice masini si uz casnic, operatiuni de mecanica generala si imprejmuire”, depus de SC Yana Ius SRL a prevazut construirea unui spatiu de productie destinat realizarii activitatii de mecanica si reparatii obiecte de uz-casnic.

Prin cererea de finantare, inca peste 600 mii lei fonduri nerambursabile, sunt solicitate pentru achizitionarea de echipamente informatice si echipamente tehnologice moderne (strung, masina de echilibrat dinamica, statie de filtrare).

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top