Micii fermieri au acces la finantari SAPARD

Modificarea adoptata de Agentia SAPARD prevede faptul ca suma minima pe care un fermier o poate solicita este de 5.000 de euro. Pana acum valoarea totala eligibila pentru masura 3.1. Investitiile in exploatatia agricola era cuprinsa, potrivit documentatiei disponibile, intre 10.000 si 500.000 euro. Motivul acestei schimbari il constituie crestera sanselor pentru accesarea fondurilor si de catre micii fermieri.

La o suma de 5.000 de euro, un producator nu poate sa achizitioneze decat utilaje. De aceea pentru ca investitia sa aiba impact, ea trebuie corelata cu alte actiuni, de microfinantare si constituirea de micro-proiecte, iar fermierii trebuie indrumati pentru a folosi banii in mod eficient. De asemenea, tot la masura 3.1. a mai fost adaugata o activitate eligibila: echipamente pentru procesarea resturilor vegetale.

Motivatia ar fi completarea investitiilor eligibile pentru valorificarea resturilor vegetale din cadrul fermei. De asemenea, pentru a veni in sprijinul micilor producatori agricoli, la conditiile de eligibilitate pentru masura 3.1. a fost adaugata mentiunea potrivit careia beneficiarul poate depune un bilant din ultimii trei ani precedenti anului depunerii proiectului, in care productia nu a fost calamitata. Astfel fermierii cu productie calamitata vor fi eligibili pentru program.

Potrivit specialistilor, se poate demonstra din statistici ca in anul respectiv a existat seceta sau grindina, fenomene care au afectat productia, dar ca, in ceilalti ani, situatia fermierului a fost foarte buna.

Pana acum, solicitantii de finantari pentru submasura referitoare la industria de procesare de cereale trebuia sa asigure pana la 70% din valoarea proiectului. Modificarea procedurilor SAPARD ii scuteste pe acestia de 20 de procente din cofinantare.

Mai exact, acestia pot acoperi numai 50% din valoarea proiectului cu resurse proprii, exceptie facand numai sectoarele de zahar si produse oleaginoase, unde cofinantarea privata ramane de 70%. Aceasta masura este bine venita deoarece, pana acum, au existat foarte putine proiecte in domeniul prelucrarii de cereale.

De asemenea, tot pentru cereale, au fost facute cateva corectii tehnice pentru adoptarea acquis-ului comunitar.

Sursa: , Revista Capital, 27 Ianuarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top