Tinerii cu afaceri in mediul rural pot obtine ajutoare mai usor

tineri, afacere, mediu rural, act normativ, fonduri nerambursabile

Documente:
Fisa programului

Planurile de afaceri ale tinerilor intreprinzatori destinate productiei, care creeaza minim sase locuri de munca, au o pondere a investitiei in cheltuieli de peste 80% si sint dezvoltate in mediul rural cu utilaje noi si credit bancar vor primi de la Guvern cel mai mare punctaj pentru ajutor de stat.

Criteriile sint incluse in proiectul normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta privind sprijinirea tinerilor intreprinzatori, publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Documentul include criteriile de evaluare a planului de afaceri propus de tinerii intreprinzatori, indicind ca cel mai mare punctaj in cadrul procesului de selectare pentru acordarea ajutorului de stat va fi acordat proiectelor destinate productiei.

Astfel, pentru o firma – denumita microintreprindere “S.R.L. – i. D.” (“societate cu raspundere limitata – intreprinzator debutant”) – care se va ocupa de productie vor fi acordate 20 de puncte, pentru servicii 15 puncte, iar pentru comert si alte activitati 10 puncte.

Daca planul de afaceri conduce la crearea de cel putin sase noi locuri de munca permanente vor fi acordate 20 puncte, in timp ce pentru minimum patru sau cel putin doua locuri de munca vor fi acordate 15, respectiv 10 puncte.

Un calificativ maxim de 20 puncte va primi planul de afaceri care indica o pondere a investitiilor de peste 80% in cheltuielile aferente, calificativ care va scadea la 15 puncte pentru o pondere a investitiilor de peste 50% si la 10 puncte pentru o pondere a investitiilor de peste 20%.

Daca microintreprinderea este localizata in mediul rural, tinarul intreprinzator va primi 10 puncte la evaluare sau doar 5 puncte daca investitia este realizata in mediul urban. Zece puncte vor fi acordate si daca implementarea planului de afaceri conduce la cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi si/sau a solutiilor informatice in procesul de productie/ prestare servicii, in timp ce cinci puncte vor fi acordate daca potentialul inovativ al proiectului este nesemnificativ.

Echipamentele si utilajele achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi si nu se aplica, pentru acestea, amortizarea accelerata prevazuta in Codul Fiscal. Pentru o schema de finantare cu credit bancar vor fi acordate 20 puncte, in timp ce pentru o schema de finantare fara credit bancar vor fi acordate doar 10 puncte.

Punctajul maxim care se poate obtine este de 100 puncte, iar cel minim de 50 puncte. Punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte.

La punctaje egale va prevala numarul de inregistrare on-line. “Agentia acorda un ajutor de minimis dupa ce verifica pe baza declaratiei pe propria raspundere a operatorului economic ca este respectata regula cumulului, precum si faptul ca suma totala a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal in curs, fie din surse ale statului sau ale autoritatilor locale, fie din surse comunitare, nu depaseste pragul de 200.000 euro echivalentul in lei. Operatorii economici beneficiari de ajutor vor tine o evidenta specifica a ajutoarelor primite, a altor scheme de minimis si a altor ajutoare de stat. Acestia sint obligati sa arhiveze evidenta specifica si sa o pastreze o perioada de 10 ani”, este stabilit in proiect.

Documentul prevede ca bugetul alocat Programului pentru perioada 2010-2012 pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile este de 46,2 milioane lei si ca, pentru intervalul 2010-2012, numarul minim de beneficiari va fi 1.100 microintreprinderi.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.