Accesarea fondurilor europene ramane o prioritate pentru MDRT

MDRT, fonduri europene

Este si cazul Programului Operational Regional 2007-2013 (Regio), pentru care MDRT, in calitate de Autoritate de Management, a luat, in ultimele luni, decizii de realocare a unor fonduri in cadrul programului, care vor conduce la o mai buna rata de accesare.

Astfel, MDRT a constatat anul trecut o cerere relativ redusa de finantare pentru reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate (Domeniul major de interventie 4.2) fata de alte domenii.

Pentru a preveni eventualitatea ca fondurile alocate DMI 4.2 sa ramana neutilizate, MDRT a propus Comisiei Europene (CE) realocarea lor partiala catre domenii ale POR care au inregistrat un ritm mai alert de depunere a solicitarilor de finantare si care, totodata, genereaza locuri de munca si contribuie la imbunatatirea conditiilor economice in toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

Imediat dupa obtinerea acordului CE, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a pus in aplicare decizia de realocare. Fondurile redistribuite vor finanta proiecte care vizeaza imbunatatirea accesului populatiei la infrastructura de sanatate si a calitatii serviciilor de sanatate, precum si la impulsionarea mediului de afaceri in regiuni.

Din cele 200,09 milioane de euro alocate initial din Fondul European de Dezvoltare Europeana pentru DMI 4.2, un total de 172,85 milioane de euro au fost redistribuite catre alte domenii majore de interventie, dupa cum urmeaza:

– 26,65 milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate;
– 13,31 milioane de euro pentru dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala;
– 28,47 milioane de euro pentru sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor;
– 39, 84 milioane de euro pentru restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe;
– 64,58 milioane de euro pentru proeicte de creare, dezvoltare, modernizare a infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice.

Pana la data de 10 februarie 2012, au fost semnate 2.627 contracte, in valoare totala de 4.985,95 milioane de euro, din care 3.144,05 milioane de euro FEDR (reprezentand 84,38% din alocarea FEDR a Programului Operational Regional), tinta de contractare pentru anul 2012 fiind de 100%.

Platile catre beneficiari au atins valoarea de 1.098,55 milioane de euro, din care 1.000,58 milioane de euro FEDR (reprezentand 26,85% din alocarea FEDR a Programului Operational Regional).

Comisia Europeana a rambursat sume FEDR in valoare de 437,24 milioane euro (reprezentand 11,73% din alocarea FEDR a Programului Operational Regional), tinta de absorbtie propusa pentru 2012 ridicandu-se la valoarea de 788,34 milioane de euro, astfel incat suma totala rambursata de CE la sfarsitul anului 2012 va fi de 1.225,58 milioane de euro, ceea ce reprezinta 32,90% din alocarea FEDR a Programului Operational Regional.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top