Lazea: Cred ca sunt multe proiecte cu fonduri UE facute la comanda

Valentin Lazea, CEROPE, proiecte europene, contracte

El a explicat ca fondurile europene disponibile pentru Romania se ridica la 8,7 miliarde de euro in perioada 2007-2010, existind proiecte pentru 76% din valoare.

“S-au semnat contracte pentru 64% din valoarea totala. Dintre acestea, platile facute acopera 12% din totalul valorii. O diferenta uriasa intre contractele semnate si plati. Nu cred ca putem banui numai birocratia UE si de la Bucuresti pentru aceasta discrepanta. Cred ca sunt multe proiecte facute la comanda, multe dintre ele nebancabile, ca sa iasa la numar, de diverse entitati inclusiv IMM-urile, cu ajutorul consultantilor mai mult sau mai putin calificati”, a spus Lazea, la un seminar organizat de Centrul Roman pentru Politici Economice (CEROPE).

Intrebat daca proiectele sint initiate si de institutii ale statului pentru o imagine favorabila in opinia publica, Lazea a raspuns: “Tot ce se poate”. “Nu am nicio dovada in sensul acesta, dar este foarte posibil”, a adaugat Lazea, care ocupa si pozitia de economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei.

El a adaugat ca este greu de stabilit daca bancile sint prea restrictive in privinta bancarizarii proiectelor, deoarece institutiile de credit au raspundere si fata de deponenti, dar in acelasi timp, fiind entitati private, au ca principal obiectiv profitul. Lazea a precizat ca a facut aceste aprecieri in nume personal.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.