Mai multe primarii din Vaslui sunt in situatia de a returna fondurile europene

Vaslui, Negresti, fonduri europene, cofinantare, investitie

Potrivit vicepresedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, peste 15 primarii nu dispun de fonduri pentru a asigura partea de cofinantare in diferite proiecte de investitii pentru care au primit fonduri europene.

“Cota de cofinantare intr-un astfel de proiect poate sa fie de 5% din valoarea totala a investitiei sau de 50%. Primariile au intocmit proiecte si au atras fonduri europene pentru diferite investitii in judet. Acum conturile primariilor sunt goale. Nu exista nici bani pentru salarii, iar primarii sunt somati sa returneze banii primiti de la Uniunea Europeana pentru ca nu au reusit sa finalizeze anumite investitii pentru care au primit fonduri europene. Este o situatie critica”, a declarat Dumitru Buzatu.

Un exemplu in acest sens este Primaria Negresti, care nu a reusit sa finalizeze o investitie in valoare de 5 milioane de lei si trebuie sa returneze acum jumatate din suma, bani pe care i-a primit de la Uniunea Europeana pentru o investitie ce nu a fost finalizata la termen.

Potrivit autoritatilor din Negresti, investitia respectiva prevedea construirea unei platforme ecologice in oras si ar fi trebuit sa fie finalizata in luna februarie a acestui an. Primarul orasului Negresti, Ioan Cozma, a declarat ca finalizarea investitiei nu a fost posibila din cauza ca primaria nu a putut asigura partea de cofinantare in valoare de 2,6 milioane de lei.

“Noi, din anul 2006, ne tot chinuim cu acest proiect si nici pana la ora actuala nu am reusit sa il finalizam. Lucrarea este executata doar cu cele 2,6 milioane de lei primite de la UE. S-a facut structura unei hale, care de fapt inseamna depozitul pentru deseuri si platforme betonate, atat. Noi nu am avut surse financiare pentru a aloca acestui obiectiv, de fapt nici pentru altele pe care le avem in curs de executie. Ne mai trebuie 2,6 milioane de lei”, a spus edilul din Negresti. CJ Vaslui a primit mai multe solicitari de la primarul din Negresti pentru a i se aloca fonduri in vederea asigurarii partii de cofinantare.

“Noi nu avem bani nici pentru proiectele noastre. Este o situatie critica, dar nu l-am putut ajuta pe domnul primar. in aceasta situatie mai sunt si alte comune din judet care nu reusesc sa finalizeze investitiile incepute cu bani europeni”, a declarat, la randul sau, presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi. Primarul din Negresti sustine ca acum trebuie sa restituie toata suma primita de la UE, dar ca nu are de unde sa dea cele 2,6 milioane de lei.

“Nu stiu ce o sa se intample cu noi. O sa ne execute silit, o sa ne trezim cu lacatul pe primarie. Nu am nicio solutie sa pot rezolva problema. Am primit mai multe amanari, dar nu vom mai fi pasuiti”, a spus Ioan Cozma.

Primariile din judetul Vaslui nu dispun de bani nici pentru a accesa noi fonduri europene, in conditiile in care, potrivit autoritatilor, banii europeni reprezinta in prezent singura sursa pentru investitii. Edilii vasluieni sustin ca nu isi permit sa cumpere nici macar hartia necesara intocmirii documentatiei pentru un proiect european.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.