161 de sate calamitate vor primi fonduri SAPARD

Agentia SAPARD va putea acorda aproximativ 120 milioane de Euro ca fonduri nerambursabile pentru refacerea infrastructurii in 161 de localitati afectate in proportie de peste 5% de inundatiile din perioada aprilie – septembrie 2005.

Pentru refacerea drumurilor comunale, a sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare, Consiliile Locale pot obtine pana la 1 milion de Euro, cofinantarea SAPARD fiind de 100%.

Fondurile SAPARD vor fi directionate catre 161 de Consilii Locale care au depus cereri de finantare prin Programul SAPARD si au fost declarate eligibile, dar pentru care nu au fost fonduri disponibile in acel moment.

Proiectele pentru modernizarea infrastructurii rurale vor putea fi depuse in aproximativ doua luni.

Pana la depunerea documentatiei specifice, Consiliile Locale fiind obligate sa actualizeze o parte din documente – Studiul de fezabilitate si Studiile de teren (geologice, hidrologice si topologice). De asemenea, beneficiarul va prezenta suplimentar un document prin care se atesta calamitarea localitatii respective.

Trebuie precizat ca in baza Ordonantei nr. 12 din 26 ianuarie 2006, vor putea fi decontate cheltuielile necesare actualizarii studiilor de fezabilitate de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Termenul limita pentru incheierea contractelor de finantare este de 30 iunie 2006.

Astfel, in judetele Valcea si Botosani vor putea beneficia de fonduri SAPARD cate 11 localitati. in Teleorman si Prahova vor putea obtine finantare prin SAPARD cate 10 localitati din fiecare judet, iar in Dolj si Arges cate 8 localitati. Judetele care numara cele mai putine localitati calamitate ce vor putea beneficia de SAPARD sunt Neamt, Satu Mare, Suceava, Ialomita, Bihor cu cate 2 localitati si Arad, Covasna, Galati si Sibiu cu cate o localitate calamitata.

Localitatile care vor beneficia de fonduri SAPARD sunt selectate pe baza Hotararii de Guvern nr. 1512 din 29 noiembrie 2005 (pentru declararea localitatilor afectate de inundatiile din perioada aprilie – septembrie 2005, ca zone calamitate), prin care sunt stabilite atat localitatile calamitate, cat si gradul de calamitare al acestora.

Totodata, vor putea beneficia de aceste fonduri si 86 de Consilii Locale care au in derulare proiecte SAPARD si cele care au finalizat astfel de proiecte, evident cu conditia ca localitatea sa fi fost calamitata in procent de peste 5%.

In cazul proiectelor in derulare sau finalizate, Consiliile Locale vor trebui sa depuna o noua Cerere de Finantare pentru lucrarile afectate de calamitati, la care se va anexa si un raport al comitetului judetean pentru situatii de urgenta si fotografii ale lucrarilor afectate.

Sursa: , Serviciul Relatii Mass-Media al Agentiei SAPARD, 3 februarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top