Departamentul Antifrauda a pus ochii pe parteneriatul de 4,75 milioane euro intre ISJ si Filocalia

POSDRU, seful DLAF, departamentul Antifrauda, proiect

De asemenea, pe proiect a semnat in 2009 tot Romaniuc, dar in dreptul sefului ISJ de atunci, Seryl Talpalaru, fara nici o mentiune pe document sau vreo imputernicire separata. Oficialii AMPOSDRU de la Bucuresti spun ca neregulile pot atrage chiar si anularea acestui proiect atit de important.

Cel mai important proiect cu finantare europeana demarat vreodata de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi (ISJ), in parteneriat cu Fundatia Filocalia, Universitatea Bucuresti si SIVECO Romania, a intrat in vizorul Departamentului de Lupta-Antifrauda (DLAF).

“Va aducem la cunostinta faptul ca DLAF efectueaza verificari cu privire la aspectele sesizate in presa referitoare la proiectul «Formarea continua a profesorilor de Matematica in societatea cunoasterii», urmind sa va informam cu privire la concluzii”, anunta seful DLAF, Constantin Belu, printr-o adresa oficiala semnata de acesta. Oficialii DLAF au decis sa cerceteze neregulile din proiect in urma semnalarilor din cotidianul “Ziarul de Iasi”, intr-un articol din editia de 8 octombrie a.c., intitulat, “Dinamita sub un proiect de 5 milioane de euro”.

Trei mari nereguli

Reporterii au atras atentia asupra a trei nereguli grave in ceea ce priveste acordul de parteneriat in acest proiect atit de important pentru invatamintul iesean, nereguli care, potrivit oficialilor contactati, ar putea atrage nulitatea parteneriatelor si, ca urmare, suspendarea sau anularea proiectului.

Proiectul, in valoare de peste 4,7 milioane de euro, a fost semnat de toti partenerii ISJ, in data de 24 septembrie 2009, chiar la Iasi, la sediul inspectoratului. Actuala sefa a ISJ, Liliana Romaniuc, avind atunci functia de inspector scolar adjunct, a semnat acordul de parteneriat al proiectului in dreptul numelului inspectorului scolar general de la vremea respectiva, Seryl Talpalaru, fara insa sa fie mentionata vreo imputernicire in acest sens.

Motivul ar fi putut fi legat de faptul ca partener in proiect era Fundatia Evanghelica Filocalia, condusa pina de curind de Liliana Romaniuc, si reprezentata la semnarea proiectului de ginerele acesteia, Cristian Lucaci.

Oficialii Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) au semnalat ca numele si semnatura din acordul de parteneriat trebuie sa fie ale aceleiasi persoane. Mai mult, in momentul incheierii acordului, Liliana Romaniuc era inca membra in colegiul director al Filocaliei.

“Sotul meu este membru fondator al Filocaliei, iar eu am fost in colegiul director pina pe 30 martie 2009, cind mi-am dat demisia. Noul colegiu director a fost numit in data de 16 februarie 2010”, a spus sefa ISJ. In cursul zilei de ieri, Liliana Romaniuc nu a putut fi contactata pentru o eventuala reactie la anuntul DLAF.

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) se afla in subordinea Guvernului Romaniei, fiind o structura infiintata la cererea Uniunii Europene cu care are o strinsa colaborare. Acesta are atributia de control al fondurilor europene, colaborind in acest scop cu OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda), serviciul specializat din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.

La sesizarile OLAF, ale AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru proiectele POSDRU) sau ale presei, DLAF verifica proiectele europene, avind acces neconditionat la documentele si in sediile aplicantilor, iar procesele verbale incheiate de echipa de control constituie mijloace de proba in procesele penale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.