Efectele deprecierii Euro pentru IMM-uri

Datorita pierderilor inregistrate o data cu deprecierea euro si a implementarii acordului Basel II, aproximativ 45% dintre IMM-uri vor fi nevoite sa prezinte garantii suplimentare la solicitarea unei finantari.

Din cauza pierderilor inregistrate o data cu devalorizarea euro se estimeaza ca, un sfert dintre IMM-uri sint pe punctul de a nu mai primi finantare de la banci. La acestea se adauga alte 20% dintre IMM-uri, care prezinta un grad ridicat de risc fata de banca. Prin aplicarea standardelor cerute de acordul Basel II, bancile vor trebui sa ia in considerare, in afara riscurilor de credit si a celor de piata, si asa-numitele riscuri operationale.

Astfel, societatile bancare vor fi obligate sa constituie provizioane de risc mai mari decit cele actuale si, in acelasi timp, sa fie mai prudente atunci cind acorda un credit unor firme cu risc ridicat. Informarea IMM-urilor ar trebui facuta de autoritati si de banci intr-un mod transparent deoarece potrivit sondajelor doar 1,85% din totalul firmelor mici si mijlocii au primit informatii suficiente despre acest acord.

Ca solutie pentru gestionarea riscului valutar presedintele BRM propune contracte de hedging, aceasta asigurare dand posibilitatea firmelor sa-si acopere riscul valutar prin mai multe instrumente, putandu-se folosi tranzactiile forward cu bancile si tranzactiile futures la bursa. O tranzactie forward presupune negocierea intre client si banca a unui curs valutar valabil la un termen ulterior (indiferent de fluctuatiile de curs), atunci cind firma va dori sa vinda valuta incasata.

Un agent economic isi poate stabili in avans cursul la care va cumpara o anumita valuta ca sa isi plateasca importurile, sau cursul la care va vinde o anumita valuta rezultata din activitatea de export pe care o desfasoara, utilizind piata futures. Compania trebuie sa apeleze la o societate autorizata sa tranzactioneze la bursa.

Sursa: , Cotidianul online, 25 februarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.