MCSI: Acces mai usor la serviciile de e-Guvernare, prin bibliotecile publice

MCSI, Biblionet, servicii e-Guvernare, biblioteci publice, finantare

Protocolul are scopul de a promova bibliotecile publice din cadrul programului Biblionet ca centre de resurse informationale si de acces la e-Guvernare.

Programul Biblionet este finantat de fundatia “Bill si Melinda Gates”, avand o valoare totala de 26,9 milioane de dolari. A fost lansat in 2009 si se deruleaza pe o perioada de cinci ani prin fundatia IREX Romania.

Pana in prezent, 795 de biblioteci publice au fost echipate cu 3.318 computere cu acces public la internet. In cadrul programului, s-a asigurat pana acum formarea a 905 bibliotecari in domeniul tehnologiei informatiei.

Deoarece bibliotecile care fac parte din programul Biblionet sunt dotate cu calculatoare, imprimante, scannere, videoproiectoare si retele wi-fi, ele functioneaza deja ca hotspot-uri, fiind o completare a programului Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) de instalare a hotspot-urilor in toate judetele tarii.

Astfel, o mai mare parte a populatiei va avea acces la internet si la informatie. Un exemplu in acest sens il reprezinta judetul Neamt, unde, prin intermediul bibliotecilor din program, fermierii au putut completa formulare online pentru obtinerea de subventii.

Prin acest protocol, MCSI va folosi o retea de acces la internet existenta deja, astfel incat nu va trebui sa investeasca suplimentar intr-o retea paralela. Totodata, avand in vedere ca bibliotecile sunt institutii publice care ofera servicii gratuite pentru comunitate, se va diminua decalajul digital dintre mediul urban si cel rural.

“MCSI se va sincroniza cu IREX Romania si ANBPR pe palierul de informatizare a societatii prin desemnarea unei persoane care va mentine o legatura permanenta cu cele doua organizatii. De asemenea, vom identifica axe de finantare din fonduri europene pe care sa le derulam pentru bibliotecile nationale din Romania, precum si pentru ONG-urilor atasate”, a adaugat Ministrul Valerian Vreme.

La semnarea protocolului au participat doamna Siri Oswald, Ofiter de program pentru departamentul Biblioteci Globale al fundatiei Bill&Melinda Gates, domnul Paul Baran, Director de program in cadrul IREX Romania si doamna Doina Popa, presedinte al ANBPR.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitati www.mcsi.ro.

Fondata in 1968, IREX este o organizatie internationala non-profit care promoveaza, la nivel global, programe in vederea imbunatatirii calitatii vietii.

Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) este cea mai reprezentativa organizatie profesionala a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Ratiunea de a fi a acestei organizatii este aceea de a coagula, intr-o forma de asociere pe plan national, asteptarile, nevoile si interesele celor care, prin profesie, preocupari si atributii sustin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei si a stiintelor informarii si documentarii.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.