
El a mentionat ca autoritatile nu au stabilit de la ce institutie financiara ar urma sa fie contractat imprumutul si nici valoarea acestuia.
„Imprumutul poate fi luat de catre Ministerul Finantelor, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sau de catre Bechtel. inca nu am decis, dar oricum trebuie avut grija ca acest imprumut sa nu ne duca in deficit”, a spus Dascalu, dupa o conferinta de presa.
Secretarul de stat a adaugat ca Bechtel trebuie sa prezinte un grafic de lucrari pentru acest an care sa includa si sumele necesare pentru lucrari.
Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu mai are bani pentru lucrarile din acest an. Singurele fonduri alocate in 2010 abia daca acopera datoriile de anul trecut.
Compania de Autostrazi sustine ca Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, a fost informat privind situatia bugetara dificila si privind prioritatea cordata de Guvern proiectelor cu finantare europeana.
„Inca din ianuarie 2009, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, le-a transmis reprezentantilor Bechtel, in intalnirile directe pe care le-au avut, ca prioritatile ministerului sunt, in ordine: proiectele realizate cu cofinantare europeana, prin fonduri nerambursabile, proiectele realizate cu cofinantare europeana, prin fonduri rambursabile (BEI, BERD, etc) si proiectele realizate direct de la bugetul de stat”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Bechtel a primit anul trecut bani pentzru lucrari deoarece Autoritatea de Management a fondurilor europene, din MTI, nu era acreditata, asa ca nu puteau fi transmise cereri de rambursare a fondurilor europene.
Autostrada pe datorie
Datoria de anul trecut pe care CNADNR o are fata de Bechtel va fi achitata de la bugetul de stat.Totodata, Dascalu a precizat ca Romania va propune Comisiei Europene includerea autostrazii Transilvania in reteaua de drumuri TEN-T, pentru a obtine fonduri comunitare in vederea finantarii constructiei.
Comisia Europeana a lansat in acest an un proiect de revizuire a strategiei TEN-T, la care participa 15 state, printre care si Romania.
MTI vrea sa construiasca Autostrada Bechtel pe bani europeni
Reprezentantii Ministerului Transporturilor au participat la o prima intalnire, din cele patru programate, pentru implementarea proiectului SEETAC (South-East European Transport Axis Cooperation) din cadrul Programului de Cooperare Transnationala – Sud-Estul Europei.
Prezent la eveniment, directorul in cadrul SEETAC, Carlo Fortuna, a spus ca statele implicate in program vor purta discutii cu Comisia Europeana privind proiectele nationale ale fiecarei tari.
„Metodologia de revizuire a strategiei TEN-T va fi publicata pana in luna iunie si vom avea apoi intalniri cu Comisia pentru a negocia proiectele”, a spus Fortuna.
Scopul intalnirii a fost de a stabili legaturi intre actualele coridoare paneuropene, cum ar fi Autostrada Targu Mures-Iasi, care face legatura intre coridoarele IV si IX Paneuropene, si pentru a gasi solutii comune pentru revizuirea TEN-T.