Programul Operational Regional in analiza Comitetului de Monitorizare

POR, Comitet de Monitorizare, Angela Martinez Sarasola, contracte, finantare

In cadrul intalnirii s-au discutat aspecte legate de evolutia programului, implementarea proiectelor contractate, previziuni pentru perioada urmatoare si modalitati de imbunatatire a performantelor.

Raportul Autoritatii de Management al Programului Operational Regional a reliefat faptul ca pana in acest moment au fost semnate contracte de finantare pentru jumatate din suma alocata prin POR pentru perioada 2007-2013, precum si faptul ca o serie de proiecte au fost deja finalizate.

Programul a intrat in perioada de implementare a proiectelor contractate pentru toate domeniile de interventie ale POR, inclusiv Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor- ultima axa care a demarat contractarea.

Pana in acest moment, prin POR au fost platite 520 milioane euro catre beneficiari, suma ce plaseaza programul in topul celor mai eficiente programe operationale. In anul 2010, nivelul rambursarilor din fonduri FEDR este de 5,96 ori mai mare fata de nivelul anului 2009, iar nivelul platilor aferente prefinantarii este de 2,13 mai mare decat in 2009.

Un aspect imbucurator legat de rambursarea cheltuielilor este faptul ca gradul de eroare al beneficiarilor in pregatirea documentelor aferente cererilor de rambursare este scazut, ceea ce inseamna ca mecanismele de control de la nivelul Organismelor Intermediare si Autoritatii de Management sunt functionale.

Secretarul de stat in cadrul MDRT, Razvan Murgeanu, a solicitat beneficiarilor sa grabeasca procedurile de solicitare a rambursarilor si sa manifeste rigurozitate in intocmirea tuturor documentelor ce tin de implementarea proiectelor pe care le deruleaza. De asemenea, Razvan Murgeanu a cerut reprezentantior regiunilor ca la urmatorul Comitet de Monitorizare sa vina cu primele propuneri in vederea pregatirii viitoarei perioade de programare, 2013-2020.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.