Bancile mari au cele mai atractive imprumuturi

In ultimii doi ani, piata creditelor de consum din Romania a cunoscut o dezvoltare fara precedent. Prin urmare, bancile au facut eforturi pentru a nu refuza romanii care cereau credite pentru care sa nu trebuiasca sa justifice modul de cheltuire a banilor. Ajungandu-se astfel ca majoritatea bancilor sa aiba in portofoliu astfel de produse.

In 2003, cand a inceput sa ia avant creditarea persoanelor fizice, doar cateva banci ofereau astfel de credite, la dobanzi de 40-50 la suta pe an. Odata cu largirea ofertei, si dobanzile anuntate de diferite banci la creditele de consum in lei au coborat spre niveluri mai rezonabile, ajungand in prezent la valori anuale de 18-20 la suta.

Cu toate acestea, la o analiza mai profunda, reiese clar ca iferentele intre creditele de consum oferite de banci sunt considerabile.Daca nu la nivelul dobanzii, atunci la nivelul comisioanelor, al birocratiei, al modului cum se poarta angajatii bancilor cu clientii sau al eforturilor necesare pentru a plati ratele.

Pentru romanii care doresc sa se imprumute, dar nu stiu care banca ofera cel mai avantajos credit, din analiza ofertei a zece banci in functie de mai multe criterii: dobanda anuntata, comisioanele si celelalte costuri ale creditelor, suma maxima imprumutata si durata de rambursare, documentele necesare si durata obtinerii unui credit, modul in care functionarii bancii trateaza clientii si alternativele pentru rambursarea imprumutului, reiese ca Raiffeisen, BCR, Banca Tiriac au cele mai avantajoase credite.

Raiffeisen Bank iese in evidenta cu unul dintre cele mai vantajoase credite de consum in lei. Oferta bancii a iesit in fata prin diferitele alternative de rambursare – prin card, retinere din cont sau ordin telefonic – si prin profesionalismul si amabilitatea functionarilor bancari Si in privinta celorlalte criterii: dobanda nominala de 19 la suta, sau cu toate comisioanele, de aproape 27 la suta, oferta Raiffeisen este printre cele mai atractive de pe piata. Urmeaza in topul creditelor de consum in lei cel oferit de BCR.

Desi la prima vedere, creditele BCR par mai atractive decat cele Raiffeisen prin dobanda anuntata – 18,5 la suta/an, respectiv 17 la suta la lei, dar si cea efectiva – cu toate comisioanele incluse – 22,38 la suta pe an, suma maxima ce poate fi imprumutata – 10.000 euro sau 30.000 euro in cazul garantarii cu casa si durata de rambursare – BCR pierde din cauza procedurilor anevoioase pana la aprobarea dosarului. De la depunerea actelor si pana la primirea banilor, romanii pot sa aiba de asteptat si 10 zile. De asemenea, pentru sume mai mari de 10.000 de euro, romanii trebuie sa-si ipotecheze casa. Din pacate, banca nu a stabilit la nivel unitar ce documente sunt necesare acordarii unui credit. Mai mult, banca percepe un comision de 20 de euro pentru analiza dosarului de credit, care nu intra in calculul dobanzii efective.

Locul urmator in cursa pentru cele mai avantajoase credite de consum este ocupat de Banca Tiriac. Fata de produsele de pe primele pozitii, dobanda la creditele acordate de Banca Tiriac este ceva mai mare, 19 la suta – cea nominala, dar si cea reala – 26 la suta. Fata de creditele clasate pe locurile inferioare, cele de la Banca Tiriac se dovesc mai avantajoase prin faptul ca nu se solicita garantii suplimentare si clientul are de ales cand ramburseaza creditul – debitarea automata a contului si posibilitatea de a plati ratele la orice sucursala a bancii. Pe langa bancile a caror oferta a progresat semnificativ fata de 2003, devenind mai avantajoasa pentru solicitanti, mai exista banci care n-au acordat prea multa atentie creditelor de consum – fie mentinand dobanzile extrem de ridicate, fie neinstruindu-si angajatii pentru a servi cat mai bine clientii, precum BancPost, CEC si Banca Transilvania.

Sursa: , Adevarul online, 08 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.