Bancile prevad scaderea cererii de credite din partea firmelor

scadere, BNR, banci, cerere, credite, finantare, imprumuturi

“Standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in trimestrul al treilea (pe segmentul companiilor nefinanciare – n.r.). Este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, bancile considerind ca nivelul actual confera un grad de prudenta adecvat profilului debitorilor si tipologiei creditelor”, se arata in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR.

Etapa de inasprire a standardelor de creditare pentru companii a debutat la inceputul anului 2008 si a marcat o reorientare la nivelul obiectivelor bancilor, dinspre tinte preponderent cantitative (cresterea cotei de piata sau maximizarea profiturilor pe termen scurt) catre abordari aliniate procesului de reducere a intermedierii financiare la nivel global, care acomodeaza intr-o masura mai insemnata analizele calitative si de risc asociate creditarii.

“Perspectivele pe partea ofertei de finantare a companiilor ramin momentan incerte, nemanifestindu-se o tendinta de reluare a creditarii, cel putin pe termen scurt”, se mai spune in sondajul BNR.

Companiile au manifestat, per total, o cerere pentru credite mai scazuta in trimestrul al treilea, desi solicitarile de imprumuturi pe pe termen scurt au cunoscut un usor avans. “Riscurile asociate companiilor sint, conform aprecierii bancilor, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sint constructiile si tranzactiile imobiliare”, potrivit sondajului.

In ceea ce priveste termenii creditarii companiilor, se poate observa ca intarirea cerintelor de colateral si cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de reducerea spread-ului ratei medii de dobinda a creditului fata de ROBOR la o luna si a comisioanelor.

Pe partea populatiei, standardele de creditare au evoluat diferit in trimestrul al treilea, in functie de tipul imprumuturilor. Astfel, standardele la creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut in trimestrul al treilea o tendinta de relaxare pentru prima data in ultimii doi ani, in timp ce pentru imprumuturile de consum nu s-au inregistrat modificari.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.