Statia de epurare din Braila scapa de pericolul pierderii finantarii europene

statia de epurare, Braila

Potrivit acestuia, compania germana “Passavant”, care a preluat conducerea in consortiul declarat castigator in licitatia pentru realizarea acestui obiectiv, lucreaza intr-un ritm foarte bun, ceea ce inseamna ca proiectul se va incadra in termenul maxim de executie.

“Sunt foarte multumit de modul in care decurg lucrarile acolo. Pentru luna octombrie au fost raportate lucrari de 5,3 milioane de euro, iar pentru luna noiembrie se estimeaza cheltuieli totale de 10 milioane de euro. Se lucreaza intens, s-au adus si utilaje si pentru vreme proasta, deci putem aprecia ca lucrurile merg foarte bine”, a declarat Aurel Simionescu.

Licitatia pentru acest proiectul de realizare a statiei de epurare a fost castigata in 2009 de consortiul turco-german “System Yappi” – “Passavant”, dar lucrarile au intrat in impas in luna iulie a acestui an, cand firma turceasca “System Yappi”, desemnata sa construiasca acest obiectiv, s-a confruntat cu grave probleme financiare si nicio banca nu a fost dispusa sa ii ofere un credit.

“Avand in vedere ca firma turceasca “Sistem Yappi” avea grave probleme financiare si subcontractorii nu mai aveau incredere in ea, s-a luat decizia ca sefia consortiului sa fie preluata de firma germana “Passavant”, care prezenta garantii. Nemtii au lucrat ca Fat Frumos si au facut intr-o luna, cat turcii in noua luni. Acum sunt mereu 300 de oameni pe santier si se lucreaza in schimburi”, a spus Simionescu.

Programul ISPA, care prevede realizarea unei statii de epurare in judetul Braila, are o valoare de 19 milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrarilor este 31 decembrie 2010.

Lucrarile la statia de epurare au demarat in luna iulie 2009, cu o intarziere de trei ani, licitatia fiind adjudecata initial firmei italiene “Termomecanica”. Aceasta nu a facut nimic in tot acest timp, motiv pentru care contractul a fost reziliat si s-a organizat o alta licitatie.

Daca termenul de finalizare a lucrarilor la statia de epurare nu va fi respectat, Uniunea Europeana va solicita returnarea banilor acordati pentru acest proiect ISPA.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.