Investitiile in cercetare vor beneficia de facilitati fiscale

Ministerul Educatiei si Cercetearii va inainta spre aprobare Guvernului, in perioada imediat urmatoare, un proiect de act normativ prin care firmele care sustin activitatea de cercetare-dezvoltare sa beneficieze de facilitati fiscale. Argumentele in favoare unei astfel de decizii sunt reprezentate de cerintele europene legate de investitiile in cercetare, dar si de faptul ca de exemplu, in Statele Unite ale Americii 80% din finantarea cercetarii se datoreaza firmelor private, nu contributiei statului.

Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania au protestat atragand atentia ca fondurile de cercetare nu au ajuns niciodata la limita de 0.8% din PIB prevazuta de lege. In plus cercetatorii romani sunt nevoiti sa se descurce cu un salariu mediu de 4 milioane de lei, in conditiile in care banii nu le sunt niciodata platiti a timp. Si sindicatele universitare au acuzat nivelul scazut al bugetului pentru 2005 pentru cercetarea stiintifica.

Datorita nivelului scazut al fondurilor pentru investitii nici aparatele folosite de catre cercetatori nu se pot reinnoi, estimandu-se ca aproximativ 80% din aparatura este mai veche de 20 de ani. Datorita conditiilor precare de salarizare multi tineri absolventi si cercetatori cu inalta calificare care prefera sa lucreze in centre din alte tari.

Sursa: , Ziarul de Iasi, 11 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top