Bancile nu reiau creditarea din cauza ca nu au incredere

banci, lichiditate, creditare

“Creditare fara incredere nu va exista. In momentul de fata, BNR a impins deliberat lichiditate in banci si toate bancile au bani. Toate bancile din Romania sint in situatia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseste? Nu este ecranul acela mare, pe care sa vada incredere”, a spus Vasilescu, la seminarul “Cum va depasi Romania criza economica?”.

El a reamintit ca in perioada 2004-2008 Romania s-a confruntat cu intrari in valuri de valuta, dar nu a fost pregatita pentru a o valorifica.

“BNR a fost nevoita atunci sa-si deschida o pensiune, cu un pat cald si trei mese bune pentru surplusul de lichiditate din societate, iar 10 miliarde de euro care puteau fi utilizate pentru investitii si retehnologizari, au fost atrase la BNR ca sa nu explodeze societatea. Ca de atita banet, eram in pericol sa ne inecam”, a continuat Vasilescu.

Totodata, oficialul BNR a aratat ca actuala criza economica a avertizat ca lumea se va schimba, iar oamenii vor trebui sa-si aleaga un alt tip de viata.

“Multi oameni se intreaba cind se va relansa creditarea. Relansarea creditarii asa cum ne-o inchipuim noi, asa cum ne-am invatat sa vedem in anii 2004-2008, nu se va mai intimpla niciodata, cel putin in viitorul previzibil”, a aratat Vasilescu.

Pe de alta parte, el a afirmat ca toate statele mari cu probleme in aceasta criza au fost nevoite sa-si salveze sistemul bancar prin bani publici pentru ca regula in lume este ca atunci cind bancile cad trag dupa ele tara.

“Am auzit un domn avocat la televizor despre cum trebuie sa le punem noi la colt pe bancile astea obraznice si ingimfate, despre cum trebuie sa le taxam si spunea ca vorbim de stabilitate financiara, dar intreba daca stabilitatea familiala nu este mai importanta. Stabilitatea familiala la care se refera avocatul respectiv cuprinde cam 100 – 200.000 de familii. Stabilitatea financiara are in vedere problema tarii intregi, iar daca se prabuseste stabilitatea financiara, nu 100-200.000 de familii se duc in instabilitate, ci toate familiile acestei tari”, a continuat consilierul guvernatorului BNR.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.