Cercetare: OpenAIRE deschide accesul la rezultatele stiintifice finantate de UE

OpenAIRE, cercetare, rezultate, industrie, inovare, finantare

OpenAIRE va pune la dispozitie o retea de depozite deschise care vor oferi acces online gratuit la cunostintele rezultate din activitatea cercetatorilor care beneficiaza de granturi din bugetele celui de-al saptelea Program-cadru (PC7) si al Consiliului European de Cercetare (ERC), in special in domeniile: sanatate, energie, mediu, parti ale tehnologiei informatiei si comunicatiilor si din infrastructurile de cercetare, stiinte sociale si umaniste, precum si “stiinta in societate”.

Acesta reprezinta un pas important catre accesul deplin si deschis la lucrarile stiintifice, fapt care poate, de exemplu, da posibilitatea pacientilor care sufera de maladii rare sa consulte cele mai recente cercetari medicale sau poate pune la dispozitia oamenilor de stiinta informatii actualizate in timp real cu privire la evolutiile din domeniul lor.

Dezvoltarea infrastructurilor de cercetare si a e-infrastructurilor, inclusiv a acelora dedicate rezultatelor cercetarii stiintifice, in scopul stimularii competitivitatii Europei reprezinta o prioritate atat pentru Agenda digitala pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200), cat si pentru initiativa “Uniunea inovarii” (a se vedea IP/10/1288 si MEMO/10/473).

Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila cu Agenda digitala, a declarat: “Lansarea OpenAIRE marcheaza un pas foarte concret in directia diseminarii rezultatelor cercetarii finantate de UE in beneficiul tuturor. Informatia stiintifica are puterea de a ne schimba vietile in bine si este prea pretioasa pentru a fi tinuta sub cheie.in plus, toti cetatenii europeni au dreptul sa aiba acces si sa beneficieze de cunostintele obtinute cu finantare din fonduri publice.”

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: “Este necesar ca oamenii de stiinta sa aiba acces la rezultatele cercetarii pentru a maximiza potentialul cercetarilor viitoare in domeniile respective. Industria, si nu in ultimul rand IMM-urile, trebuie sa stie unde pot gasi rezultatele cercetarilor pentru a le putea continua in scopul crearii de locuri de munca si imbunatatirii calitatii vietii. OpenAIRE va reprezenta o contributie importanta la imbunatatirea circulatiei cunostintelor stiintifice in Europa si de a dezvolta astfel o autentica Uniune a inovarii.”

In fiecare an se publica in intreaga lume aproximativ 2,5 milioane articole stiintifice in 25 000 de publicatii stiintifice si anale ale conferintelor. in prezent, numai 15% – 20% dintre aceste articole sunt disponibile in depozite sau publicatii cu acces deschis.

Restul sunt accesibile numai contra cost, fie in baza unor sisteme care permit plata per articol citit, fie prin abonamente la publicatiile respective. Infrastructura OpenAIRE finantata de UE, lansata la Universitatea din Gent din Belgia, are ca obiectiv ultim deschiderea accesului la toate articolele si datele stiintifice rezultate din activitatea cercetatorilor care au primit finantare din cel de-al saptelea Program-cadru (PC7), inclusiv a cercetatorilor care au primit granturi de la Consiliul European de Cercetare (ERC), si nu numai. De la lansarea PC7 in 2007, au fost finantate aproximativ 10 000 de proiecte.

In conformitate cu termenii si conditiile granturilor PC7, cercetatorii care beneficiaza de finantare din partea UE in urmatoarele domenii: sanatate, energie, mediu, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, infrastructuri de cercetare, stiinte sociale si umaniste, precum si “stiinta in societate” vor trebui sa depuna textul complet al cercetarilor lor publicate intr-un depozit cu acces deschis care va fi disponibil in permanenta, putand fi accesat de oriunde din lume. Acestea reprezinta aproximativ 20 % din toate proiectele finantate de PC7.

Cercetatorii din alte domenii pot opta de asemenea pentru punerea la dispozitie a lucrarilor lor intr-un depozit cu acces deschis.

Acest proiect poate conduce, totodata, la noi modalitati de indexare, adnotare, organizare si interconectare a rezultatelor cercetarii, precum si la noi metode de automatizare a acestora. Se poate stimula astfel dezvoltarea de noi servicii pe langa infrastructura de informatiil pe care o furnizeaza OpenAIRE. In cadrul proiectului functioneaza un serviciu de asistenta tehnica (helpdesk) in 27 de tari europene, care consta dintr-o retea de experti si un portal de instrumente online care ii ajuta pe cercetatori sa isi puna articolele la dispozitie online.

Context

OpenAIRE isi are originea intr-o initiativa-pilot a Comisiei Europene privind accesul deschis lansata in august 2008. Proiectele finantate din bugetul PC7 trebuie sa depuna in depozite online articolele stiintifice revizuite de experti si sa le faca disponibile pentru public dupa 6 sau12 luni de la publicare, in functie de aria tematica.

Aceasta infrastructura completeaza alte infrastructuri de cercetare finantate de UE precum GÉANT (IP/10/1448), care pune la dispozitia cercetatorilor europeni o retea de cercetare de mare viteza, si PRACE (IP/10/706), care dezvolta o superputere de calcul pentru aplicatii deosebit de sofisticate. Rezultatele si rapoartele privind cercetarile finantate de UE pot fi de asemenea gasite pe CORDIS, serviciul de informare privind cercetarea si dezvoltarea al UE.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.