UE momeste multinationalele cu subventii

multinationale, subventii, Uniunea Europeana

Fondurile structurale vizeaza in principal intreprinderile mici si mijlocii din statele mai sarace ale UE. Cu toate acestea, companiile multinationale sint eligibile pentru aceste fonduri si, pentru a le primi, profita de dorinta Uniunii de a ramine competitiva.

“Este vorba de un concurs global. Daca nu participam la el, toate centrele de productie vor parasi Europa, asa ca trebuie sa gasim modalitati de a le pastra”, a declarat pentru FT comisarul european pentru Dezvoltare regionala, Johannes Hahn.

Publicatia noteaza ca IBM a primit 20 de milioane de euro pentru un proiect in Polonia, Fiat a cerut 25 de milioane de euro, iar Johannes McDonalds a incasat 60.000 de euro pentru instruirea personalului din Suedia.

Analiza FT arata, totodata, ca mai multe milioane de euro din fondurile UE au fost acordate unor companii care transfera centrele de productie din state bogate in tari sarace, in pofida regulilor care interzic alocarea de fonduri pentru a ajuta afacerile sa caute mina de lucru mai ieftina.

Companii incluzind producatorul britanic de ceai Twinings si Nokia au profitat de lacunele din metodologia de alocare a fondurilor structurale pentru a primi finantare in scopul mutarii in tari cu forta de lucru mai ieftina.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.