Primarii de orase, invatati sa acceseze fonduri europene

primari, orase, instruire

In cadrul conferintei de lansare a programului „Imbunatatirea accesarii fondurilor europene de catre primariile de orase”, europarlamentarul Adrian Severin i-a indemnat pe primarii romani sa viziteze Parlamentul European pentru a obtine consultanta din partea specialistilor europeni cu privire la proiectele pe care doresc sa le dezvolte in orasele lor.

„Este important sa se realizeze colaborarea dintre noi si dumneavoastra, pentru ca agenda dumneavoastra sa ne fie cunoscuta atunci cand legiferam”, a declarat Adrian Severin.

Acesta a precizat ca in noua tendinta europeana accentul nu se mai pune pe national, ci pe regional, iar punctele cheie sunt administratiile locale si institutiile europene.

„Nu puteam realiza dezvoltarea fara sa dam resurse si competente primarilor. Cred ca e timpul sa intelegem ca dezvoltarea tarii trebuie sa-si aiba baza in orase, cu toata aria lor de acoperire. Ceva asemanator trebuie creat si la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Adrian Severin, care a amintit importanta crearii infrastructurii locale si regionale.

„O alta problema este flexibilitatea, la nivelul celor 27 de state. Exista fonduri care nu se consuma – acestea trebuie redirijate corect, nu restituite catre acele state mari care vor sa-si reduca contributiile nete. Noi credem ca Parlamentul European trebuie sa participe la aceasta redirectionare a fondurilor”, a subliniat Adrian Severin.

Presedintele Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), Teodor Dumitru Banciu, a aratat ca o mare problema in ceea ce priveste realizarea unor proiecte o reprezinta Taxa pe Valoare Adaugata (TVA).

„Ceea ce ne descurajeaza este TVA-ul. Initial ne facem calcule, ne facem un plan. Dar cand regulile se schimba in timpul jocului, iar TVA-ul creste brusc, cu 5%, toate aceste calcule sunt date peste cap, ramai in aer. Primariile ar trebui sa nu mai plateasca TVA la accesarea fondurilor europene. Aici ar trebui sa fie un ajutor de sus in jos”, a declarat Dumitru Banciu.

Acesta a precizat ca orasul trebui sa fie acea „mica locomotiva” care sa traga dupa ea comunele, satele si sa contribuie la dezvoltarea administratiei, pentru aceasta fiind nevoie de descentralizarea institutionala.

Europarlamentarul Petru Luhan, din cadrul Comisiei de Dezvoltare Regionala, a aratat ca sunt alocate 33 de miliarde de euro pentru Romania, in perioada 2007-2013, insa trebuie sa fim capabili sa accesam acesti bani.

„Este singura sansa pentru Romania. Bani sunt, trebuie sa fim in stare sa-i accesam. Nu putem sa stam, sa dam vina pe criza si sa nu facem nimic. Trebuie sa existe un acord intre reprezentantii locali, Guvern si Comisia Europeana, pentru ca un proiect sa fie dus la bun sfarsit indiferent daca se schimba culoarea politica a primarului”, a precizat Petru Luhan.

Despre fondurile structurale a vorbit si europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, care a subliniat faptul ca acestea nu pot fi accesate din cauza lipsei cofinantarii proiectelor. „Sfatul meu e sa fim destul de realisti – sa gasim un mod sa depasim aceste momente – specialistii au o mare importanta in acest sens”, a spus Ioan Mircea Pascu, care a dat asigurari primarilor ca daca vor merge la Bruxelles vor fi pusi in legatura cu experti pe diferite domenii de activitate.

„Trebuie sa terminam cu populismul, cu orgoliul de a infiinta orase si comune noi si sa le dezvoltam pe cele existente deja”, a declarat europarlamentarul PNL Norica Nicolai, prezenta la conferinta OAR. Aceasta a reluat ideea crearii unei infrastructuri – „totul porneste de la infrastructura; daca nu ai apa, canalizare, drumuri, nu te poti astepta sa vina cineva sa investeasca la tine in oras si sa ai dezvoltare economica”, a spus Norica Nicolai.

Aceasta a precizat ca proiectele de mediu ar trebui accesate cu prioritate, deoarece fondurile Uniunii Europene legate de mediu nu vor suferi scaderi. Norica Nicolai i-a avertizat pe primari sa nu se lase tentati sa accepte depozitarea deseurilor din afara teritoriului Romaniei.

„As mari si durata mandatelor, incepand cu primarii si pana mai sus – macar s-ar lucra trei ani, ca doi sunt dedicati campaniei electorale. Nu este timp sa realizezi un proiect in patru ani, un an dureaza numai depunerea lui”, a spus europarlamentarul PNL. Teodor Dumitru Banciu l-a desemnat, vineri, pe presedintele executiv al OAR, Ionel Chirita, sa tina legatura cu europarlamentarii romani si sa organizeze intalniri periodice intre primari si acestia.

„Avem infiintate sapte birouri regionale pentru a culege informatiile concrete de la colegi, pe care le aducem la Bucuresti si de aici vor pleca la dumneavoastra”, s-a adresat Dumitru Banciu europarlamentarilor romani.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top