Ministerul Mediului si Padurilor in dialog cu societatea civila

László Borbély, dialog, ONG

Din partea Ministerului Mediului si Padurilor, la discutii au participat si specialisti din principalele directii si institutii subordonate.

„Vreau sa va marturisesc ca Ministerul Mediului si Padurilor este una din cele mai sensibile institutii datorita responsabilitatilor ce ii revin si a implicatiilor pe termen lung a deciziilor care se iau acum. De cand am preluat portofoliul am avut parte si de realizari, satisfactii pentru lucruri bine facute, dar si de esecuri. Vorbind de esecuri, as vrea sa imi asum doua, si anume: nu am obtinut chiar efectul scontat in oprirea defrisarilor ilegale, desi am inasprit legislatia si doi, nu am absorbit fonduri europene atat cat am fi putut”, a declarat László Borbély in deschiderea rundei de discutii.

Pe agenda intalnirii s-au regasit subiecte precum calitatea aerului, situatia siturilor contaminate, impaduririle si defrisarile ilegale, proiectul Rosia Montana, dezvoltarea durabila, conservarea biodiversitatii, deseurile si legislatia in vigoare privind problematica mediului.

Reprezentantii societatii civile au ridicat diverse probleme cu care se confrunta in activitatea specifica, solicitand sprijinul ministerului pe probleme ale legislatiei in vigoare, aplicarea sau modificarea acesteia, sau semnaland diferite cazuri punctuale in care aceasta nu se aplica.

Abordand situatia fondurilor implicate de minister in gestionarea problemelor de mediu, László Borbély a precizat ca: „In contextul recesiunii prin care trecem, Ministerul Mediului si Padurilor beneficiaza de fonduri considerabile pe care, prin programe initiate, le directioneaza in zonele prioritare ale protectiei mediului. In acest sens vreau sa va spun ca prin Administratia Fondului de Mediu avem alocat 1 miliard de euro din care am dat 100 milioane de lei pentru inchiderea a patru iazuri de decantare. In plus, tot prin AFM avem un program prin care ONG-urile beneficiaza de 10.000.000 lei pentru campanii vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului”.

In finalul discutiilor, László Borbély a propus reprezentantilor ONG-urilor sa aiba mai multe intalniri de acest fel, constituite pe grupuri tematice in vederea unor discutii cat mai eficiente. In calitatea sa de Presedinte al Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila, ministrul a propus ca urmatoarea intalnire sa se desfasoare in doua jumatate a lunii ianuarie si sa vizeze discutarea temelor prioritare precum: transport, minerit, chimicale, deseuri si productie si consum durabile.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top