Puncte slabe ale schemelor de finantare

Pe parcursul derularii programelor europene de dezvoltare regionala exista cateva puncte-cheie care daca nu sunt gestionate cu maximum de atentie si competenta care pot duce la sistarea finantarii. Rata esecului este estimata in jurul a 10-15% din totalul fondurilor alocate. Printre principalele cauze ale acestei situatii se numara lacunele in documentatie si in procesul de evaluare precum si neregulile in activitatea beneficiarilor.

Delegatia Comisiei Europene (DCE) si Ministerul Integrarii (MIE) au elaborat un material informativ care evidentiaza momentele cele mai sensibile din desfasurarea unui program avand in vedere in special programele de dezvoltare regionala, in special Phare, care implica mai multe etape: evaluarea proiectelor pe plan local de catre Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR), aprobarea listei de proiecte selectate de catre Consiliul de Dezvoltare Regionala (CDR) format din reprezentanti ai autoritatilor locale, aprobarea raportului de evaluare de catre MIE si DCE, publicarea listelor finale de proiecte, verificarea in teren a beneficiarilor selectati, incheierea contractelor, furnizarea avansului din finantare, finalizarea proiectului.

In cadrul programului Phare 2000, DCE a solicitat reluarea evaluarii in cazul catorva regiuni, fapt care a intarziat intregul program cu mai bine de jumatate de an. In Nord-Est reevaluarea nu a fost vazuta ca fiind de bun augur. Agentiile sunt de parere ca exista riscul ratarii termenului-limita din cauza faptului ca aprobarile ajung foarte tarziu. Avand la dispozitie foarte putin timp pentru contractare, personalul ADR face fata cu greu situatiei. De asemenea, sunt cazuri cand datorita faptului ca beneficiarii declara date supraevaluate in buget propunatorii se vad in postura de a renunta la proiect deoarece nu pot indeplini toate conditiile.

Alte situatii de risc se intalnesc in cazul in care companiile au datorii la bugetul de stat, sau au parteneri cu anumite probleme ceea ce le atrege exculderea de pe listele beneficiarilor eligibili. Directorii de ADR atrag atentia beneficiarilor asupra modului cum utilizeaza conturile proiectului sau licitatiile pentru achizitia de echipamente sau servicii. Cele mai frecvente motive de reziliere sunt nedepunerea raporturilor la termen, nerespectarea listei de echipamente aprobata prin bugetul proiectului precum si felul cum sunt intocmite procedurile care incurca socotelile beneficiarilor. Sunt acuzate frecvent prevederile vagi referitoare la cheltuielile administrative, precum si problema documentelor de origine necesare in cazul importurilor.

Recuperarea banilor este un proces dificil si de durata, iar in clele mai multe cazuri beneficiarul nu face toate cheltuielile proiectului cu respectarea clauzelor contractuale. In aceste situatii fiind nevoie de interventia instantelor judecatoresti pentru recuperarea partii de finantare necheltuita corespunzator. Atat in cadrul urmatoarelor programe Phare, cat si in cadrul viitoarelor fonduri structurale, banii se vor distribui printr-o schema asemanatoare. Asadar, toate partile implicate in programe trebuie sa vegheze mai atent asupra acelor verigi slabe care pot afecta finalizarea proiectele in bune conditii.

Sursa: , Revista Capital online, 07 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top