BNR acorda o mai mare libertate bancilor

Prim-viceguvernatorul Romaniei a declarat ca Banca Nationala a Romaniei pregateste un set de norme care vor acorda mai multa libertate bancilor in ceea ce priveste managementul riscului in procesul creditarii si consolidarea principiilor de prudenta bancara in acordarea creditelor.

Este vorba de un set de norme care acorda mai multa libertate bancilor in ceea ce priveste managementul riscului in procesul creditarii, pe de o parte, dar, pe de alta parte, consolideaza in continuare principiile de prudenta bancara in acordarea creditelor. Asistam la o scumpire a creditului in valuta pe piata interbancara dar si in relatiile banci comerciale-clienti, precum si la o ieftinire a creditelor acordate in lei. Prim-viceguvernatorul BNR afirma ca, in 2004, s-a inregistrat o crestere in termeni reali cu 26,3% a creditelor neguvernamentale.

Premisele macroeconomice care au dus la aceasta ascensiune sunt dezinflatia (de la 14,1% in 2003 la 9,3% in 2004), cresterea masei monetare (cu 28,1%) si reducerea creditului guvernamental (cu 29,8% in decembrie 2004 fata de decembrie 2003). Se observa cresterea cu 11,1% la creditele in lei si cu 38,5% la cele in valuta. Cresterea creditelor neguvernamentale in valuta a crescut datorita dobanzilor avantajoase si aprecierii monedei nationale care a incurajat aceasta orientare.

In 2005, se asteapta o crestere a creditelor neguvernamentale cu 28,6%, cu 31,4% mai mult pentru cele in lei si cu 26,8 la suta mai mult pentru cele in valuta. Obiectivul urmarit este mentinerea stabilitatii macroeconomice si a sustenabilitatii finantarii deficitului programat al contului curent al balantei de plati.

Sursa: , ING financial news Romania, 06 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.