Sase orase din Bucovina – sapate si abandonate de firma austriaca Strabag

Firma austriaca Strabag a castigat in urma cu doi ani licitatia privind reabilitarea retelelor de apa potabila in orasele Falticeni, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret si Solca.

Proiectul trebuia finalizat pana la 20 septembrie, anul acesta. Lucrarile nu s-au realizat insa decat in proportie de mai putin de 50%. Firma austriaca fusese atentionata inca din luna iunie 2006 de catre autoritatile locale si judetene, cand s-a constatat ca demararea investitiei intarziase cu peste doua luni.

Primarii au inaintat numeroase sesizari si reclamatii, indeosebi la Guvern si la Ministerul Integrarii Europene, in care s-au plans de faptul ca termenele de executie nu sunt respectate, ceea ce aduce mari prejudicii comunitatilor respective. Demersurile nu au avut niciun efect, incat la ora actuala, cand lucrarile trebuiau incheiate, cele 6 orase sunt in continuare cvasiparalizate. Cel mai afectat este Gura Humorului, unde pana acum au fost inlocuite doar 44% din conducte si nu s-au efectuat alte lucrari aferente: bransamente, instalarea hidrantilor etc.

La Vatra Dornei, in doi ani de zile, firma austriaca a montat doar 14 kilometri de conducte, din 30 cati prevede contractul, si a refacut numai 3,5 kilometri din drumurile pe care s-a lucrat. Situatia este aici cu atat mai grava, cu cat primaria nu poate sa puna in practica un proiect de reabilitare a strazilor, intrucat sistemul de alimentare cu apa potabila nu este pus la punct. Mai mult, primaria plateste penalitati de la bugetul local pentru neutilizarea creditului primit in acest scop.

Tot in judetul Suceava, firmele grecesti Aktor si Mochlos au obtinut si ele o prelungire de un an a termenului de finalizare a lucrarilor la DN 17, termen prevazut in contractul incheiat dupa ce au castigat, pare-se dubios, licitatia care s-a tinut la Bucuresti. Nimeni nu le-a penalizat, desi investitiile sunt de zeci de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale si de la bugetele locale.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.