CE a diminuat plafonul ajutorului pentru dezvoltare regionala acordat in Bucuresti

Ponderea maxima a ajutorului regional pentru dezvoltare acordat firmelor care realizeaza proiecte in regiunea Bucuresti va fi diminuat in urmatorii sase ani la 40% din costurile investitiei, de la nivelul anterior de 50%, a decis Comisia Europeana.

Pentru restul tarii, intensitatea ajutorului regional va fi mentinuta la 50%, la fel ca in cazul Bulgariei.

Anterior aderarii, toate regiunile din Romania aveau dreptul sa beneficieze de o intensitate maxima a ajutorului regional de 50%.

In cazul proiectelor de investitii a caror valoare nu depaseste 50 de milioane de euro, plafonul este majorat cu 10 puncte procentuale pentru companiile de dimensiuni medii, si cu 20 de puncte procentuale pentru firmele mici, potrivit recomandarilor Comisiei din 6 mai 2003, referitoare la definirea intreprinderilor de dimensiuni micro, mici si medii.

Pentru proiectele a caror valoare depaseste 50 de milioane de euro, plafonul poate fi modificat in concordanta cu legislatia comunitara referitoare la acordarea ajutoarelor regionale nationale in perioada 2007-2013.

Decizia Comisiei Europene face parte din procesul de revizuire a sistemelor de acordare a ajutoarelor regionale in toate statele membre, in concordanta cu noul Ghid al Ajutoarelor Regionale adoptat in decembrie 2005.

Ghidul are rolul de a reorienta ajutoarele regionale catre regiunile cele mai defavorizate din Uniunea Europeana extinsa, de a imbunatati competitivitatea si a facilita procesul de tranzitie.

„Stabilirea hartii regiunilor care au dreptul sa fie sprijinite este in spiritul politicii de coeziune si contribuie la indeplinirea obiectivelor Planului de Actiune in Domeniul Subventiilor. Bulgaria si Romania vor putea sa aplice strategiile de dezvoltare regionala in perioada 2007-2013”, a declarat comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Harta ajutoarelor regionale defineste regiunile dintr-un stat membru care pot sa beneficieze de investitii subventionate, realizate de companii mari, precum si nivelul maxim al ajutorului de stat.

Adoptarea hartii ajutoarelor regionale reprezinta o preconditie a continuitatii politicii regionale si a programelor de fonduri structurale, dupa 1 ianuarie 2007, intrucat validitatea hartilor de anul trecut a expirat la 31 decembrie 2006.

Ajutorul regional este acordat de statele membre pentru dezvoltarea anumitor zone defavorizate din UE. Ponderea maxima ajutorului este definita ca procent din costurile eligibile ale investitiilor efectuate de companii pentru fiecare regiune in parte.

Regiunile defavorizate sunt considerate cele in care nivelul de trai este redus sau rata somajului este ridicata. Alte zone sunt cele in care produsul intern brut pe cap de locuitor este mai mic decat 75% din media Uniunii Europene.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top