Autoritatile locale din Vaslui risca sa returneze peste un milion si jumatate de euro de la UE

Vaslui, autoritati locale, fonduri europene

Potrivit Consiliului Judetean Vaslui, situatia este generata de faptul ca Guvernul a interzis angajarile in administratie, iar in centrele sociale construite in judet cu fonduri europene nu are cine sa lucreze.

Un exemplu in acest sens este cel din comuna Bacesti, unde s-a cheltuit peste un milion de euro pentru constructia unui centru de batrani care se intinde pe o suprafata de 1.200 de metri patrati.

‘Capacitatea noului centru este de 101 paturi. Avem nevoie urgenta de avizul Ministerului Sanatatii pentru ca am intrat in perioada critica pana la care trebuia sa dam in folosinta centrul. Normele care reglementeaza primirea fondurilor europene sunt foarte clare si nu ne putem abate de la ele sub nicio forma. Noi am depus toate documentatiile la Ministerul Sanatatii si asteptam avizul. Suntem obligati sa returnam banii daca nu dam centrul in folosinta. Nu avem de unde sa mai dam atatia bani inapoi’, a declarat Ioan Briscaru, directorul Centrului Bacesti.

Schema de personal necesara pentru noul centru prevede angajarea a aproximativ 40 de persoane, medici, asistente si infirmiere. De asemenea, in comuna Padureni din judetul Vaslui autoritatile locale se afla in situatia de a returna banii alocati de UE pentru punerea in practica a doua proiecte PHARE. Aici a fost construit un ‘Centru de zi pentru copiii proveniti din familii defavorizate’, investitie care a costat peste 1,2 milioane de lei. Aproximativ 30 de copii saraci din comuna Padureni ar urma sa beneficieze de serviciile centrului, dar acest lucru nu este deocamdata posibil din cauza lipsei personalului.

‘Copiii care provin din familii sarace ar primi la centru mancare, ar beneficia de educatie si de sprijin de la personal specializat. Trebuie sa angajam 11 persoane. Investitia a fost finalizata in urma cu un an de zile. Daca centrul nu este functional noi trebuie sa returnam banii. in orice moment ne putem trezi ca suntem somati sa facem lucrul acesta. Nu avem de unde sa dam fondurile inapoi’, a declarat Temistocle Diaconu, primarul comunei Padureni.

Un alt proiect pentru care Primaria Padureni a primit de la Uniunea Europeana aproximativ un milion de lei face referire la ‘Sistemul de colectare si transport deseuri’. Nici aceasta investitie nu are utilitate pentru comuna la ora actuala din cauza ca autoritatile locale nu au putut sa angajeze cele 7 persoane care sa se ocupe de strangerea si transportul gunoiului.

O situatie similara este inregistrata si in comuna Vutcani. Aici autoritatile au primit de la UE pentru construirea unui Centru de zi pentru copiii defavorizati peste 500 de mii de lei, dar nu pot angaja cele 20 de persoane de care este nevoie pentru functionarea acestuia.

‘Daca nu functioneaza centrul, noi suntem stransi de gat de UE sa dam banii inapoi. Guvernul doreste sa economiseasca cel mult 700 de lei de la un asistent medical sau 1.500 de lei de la un medic, in loc sa lase aceste centre sa functioneze, mai ales ca este mare nevoie de serviciile lor’, a declarat Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.