Finantare nerambursabila pentru 130 de proiecte in industria de panificatie si industria forestiera

APDRP, industria de panificatie

Valoarea acestor proiecte este de peste 86 de milioane de euro.

Cele mai multe cereri de finantare aprobate se refera la investitiile in sectorul agricol, respectiv 101 proiecte, in valoare de 72,08 milioane de euro. Solicitantii fondurilor nerambursabile au optat pentru investitii in panificatie (brutarii), patiserie, fabrica de inghetata sau producerea de biscuiti.

Un alt domeniu accesat a fost cel forestier, pentru care APDRP a selectat pentru a fi finantate 29 de proiecte, in valoare de 14,54 milioane de euro. Majoritatea cererilor de finantare s-au axat pe achizitionarea de utilaje de exploatatie forestiera.

Investitiile finantabile in sectorul agricol prin Schema de Ajutor de Stat N578/2009, vizeaza sectorul panificatie (pâine, produse de patiserie, biscuiti, paste fainoase etc.), dulciuri (de exemplu, ciocolata sau inghetata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe). De asemenea, in ceea ce priveste procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestiera) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de padure etc.).

Ca o categorie de investitii speciale, aceasta Schema de Ajutor de Stat ofera finantare si pentru investitiile de producere a biocombustibililor – biodiesel si bioetanol – pentru transporturi.

Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Schemei de Ajutor de Stat N578/2009 este de 3 milioane de Euro, iar procentul de cofinantare publica nu va depasi 50% din valoarea eligibila a investitiei.

Schema de Ajutor de Stat N578/2009 a fost avizata in cursul anului 2009 de catre Comisia Europeana si aprobata prin Ordinul 12/ 2010 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Si in acest an se vor putea depune proiecte pentru Schema de Ajutor de Stat N578/2009, data de incepere a licitatiei va fi comunicata in timp util celor interesati.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.