Fondurile SAPARD, partial redistribuite

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat presei ca intentioneaza sa solicite autoritatilor de la Bruxelles redistribuirea unor fonduri SAPARD alocate unor programe pentru care nu exista interes catre lucrari de dezvoltare a infrastructurii rurale si consolidare a digurilor. Astfel, fondurile acordate pentru lucrarile de infrastructura rurala au fost cheltuite in totalitate si se intrevede posibilitatea suplimentarii acestora, dupa discutii cu reprezentantii UE.

Valoarea sumelor care ar putea fi redistribuite pentru acest gen de lucrari se ridica la circa 100 milioane de euro. De asemenea, alte 20 milioane de euro ar putea fi acordate pentru consolidarea digurilor de pe malul stang al Dunarii din Zona Borcea. Sumele ar urma sa provina din fondurile care vor fi atribuite pentru proiectele de managementul apelor, masura neacreditata, pana in prezent, de Comisia Europeana. Ministrul a declarat ca inundatiile au afectat derularea a circa 22 de proiecte, din care 14 de infrastructura, precum si aproximativ 250 kilometri de drumuri comunale.

In prezent sunt acreditate sase programe, printre care se numara imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitii in exploatatii agricole si dezvoltarea infrastructurii rurale. Flutur a mai afirmat ca in luna iunie ar urma sa fie aprobate de Comisia Europeana patru proiecte in vederea realizarii controlului de calitate a alimentelor, constituirea grupurilor de producatori, programe de agromediu si silvicultura. Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca intentioneaza sa solicite acordul autoritatilor de la Bruxelles in ceea ce priveste posibilitatea ca Agentia Nationala de Consultanta Agricola sa poata intocmi gratis dosare pentru proiecte SAPARD de pana la 10.000 de euro.

Sursa: , Cotidianul Adevarul online, 23 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.