Efectul granturilor publice

Companiile mici si mijlocii din UE si Statele Unite nu resimt un efect deosebit al granturilor publice. Acestea se indreapta mai mult catre banci si investitori privati. In urma sondajelor facute in randul IMM-urilor, un procentaj de 13% din cei intervievati sunt de parere ca principala constrangere resimtita in procesul de dezvoltare oreprezinta accesul la finantare.

Conform publicatiei „2003 European Observatory SMEs”, in UE predomina doua sisteme de finantare. Unul care se bazeaza pe banci, precum in Germania si Austria, si unul bazat pe alte fonduri atrase din piata, precum in Marea Britanie. Circa 80% din IMM-uri-le europene au cel putin o linie de credit deschisa la o banca. Asa cum aratau statisticile oficiale ale guvernului SUA, peste 80% din firmele mici folosesc un tip sau altul de credite, adica aproximativ acelasi procentaj.

In Romania situatia este altfel: circa 58% din firme se finanteaza numai din surse proprii, pe cand cele care folosesc in principal credite bancare sunt in proportie de 3%. Cu toate acestea, IMM-urile din UE considera accesul la surse de finantare destul de dificil. Concluzia, la care au ajuns de curand si analistii din domeniu, este ca finantarile nerambursabile nu sunt o solutie ci pot fi cel mult un impuls pentru micile afaceri. In Romania, de exemplu, ultimul sondaj efectuat de catre Consiliul National pentru IMM (CNIPMMR) arata ca 32% din firmele cercetate au accesat fonduri europene sau nationale.

Programele neadecvate sunt declarate, de catre intreprinzatori, ca fiind principalul motiv pentru care ei nu au accesat fonduri. Schemele de sprijin initiate de catre autoritati nu sunt extrem de laudate nici de catre analistii europeni. Documentatia, gasirea unui consultant, intregul mecanism complicat a condus la concluzia ca nu este foarte eficienta aceasta metoda si ca distorsioneaza competitia reala. Acum exista un numar limitat de masuri speciale pentru IMM si treptat se imbunatateste legislatia, astfel incat sa ajute firmele.

Una din masurile la care se refera acesta este garantarea de catre stat a unui procentaj din creditele bancare, sistem care a inregistrat un real succes, atat pentru firme, cat si pentru guvern. Si in SUA garantiile de la stat sunt pe primul loc al masurilor de succes. Aceste garantii vin de la Agentia pentru Mici Intreprinzatori (Small Business Administration). Pe langa aceasta, sunt extrem de eficiente parteneriatele intre companii mari sau multinationale si cele mici. In general companiile mari ajuta, chiar prin diferite forme de finantare, dezvoltarea celor mici. Pentru ca au nevoie de serviciile si produsele acestora.

Sursa: , Revista Capital online, 25 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top