BCR a contractat un nou imprumut in valoare de 75 milioane euro de la BEI pentru finantarea IMM-urilor

BCR

“Companiile si autoritatile din sectorul public au trecut prin momente dificile in ultimii doi ani. Numeroase proiecte de investitii au fost blocate, ducand astfel la adancirea crizei economice. In prezent, Romania iese treptat din recesiune. Clientii trebuie sa depaseasca aceasta lipsa de incredere si sa reinceapa sa investeasca. Bancile trebuie sa isi adapteze strategiile si sa incerce sa faciliteze accesul la finantare. Iar BCR face exact acest lucru, alaturi de BEI: oferim finantare accesibila pentru a contribui la relansarea investitiilor, cresterea productivitatii si stimularea ocuparii fortei de munca”, a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepresedinte Corporate, BCR.

Finantarea prin intermediul fondurilor BEI poate fi accesata de o categorie vasta de beneficiari care se incadreaza in urmatoarele situatii:

* IMM-uri, companii mid-cap mici si autoritati din sectorul public care intentioneaza sa dezvolte proiecte in sectoare de activitate precum industrie, turism, servicii si agricultura; clientii vor putea solicita finantare de pana la 12,5 milioane euro pentru proiecte in valoare de pana la 25 milioane euro;
* companii mid-cap mari care doresc sa finanteze pana la 50% din cheltuielile de proiect eligibile in valoare totala de minim 25 milioane euro si maxim 50 milioane euro.

“Acordurile incheiate intre BCR si BEI se transforma in mod eficient in credite pentru economia reala. Am folosit fonduri BEI pentru finantarea unor companii din domeniul agriculturii, productie, turism, transport si multe alte sectoare. Peste 75% din fondurile BEI sunt alocate proiectelor dezvoltate cu fonduri europene. Aceasta cooperare de succes sustine dezvoltarea durabila a IMM-urile in Romania si absorbtia fondurilor europene”, a declarat Ramona Ivan, Director Executiv, Directia Institutii Financiare, BCR.

In prezent, BCR este intermediarul financiar pentru doua instrumente BEI:

* linia de credit acordata de BEI (imprumut contractat in noiembrie 2006) in valoare de 50 milioane euro, din care au fost finantate deja peste 100 de proiecte dezvoltate de intreprinderi mici si mijlocii in Romania;
* imprumutul BEI pentru IMM-uri contractat in decembrie 2009, in valoare de 75 milioane euro, din care au fost finantate deja peste 80 de proiecte dezvoltate de intreprinderi mici si mijlocii in Romania;

Incepand cu anul 2000, BCR a contribuit la sprijinirea IMM-urilor romanesti pentru dezvoltarea proiectelor viabile cu ajutorul unor scheme de finantare competitive, alaturi de parteneri externi, cum ar fi BEI, BERD, IFC etc. Pana in prezent, BCR a finantat peste 10.000 de astfel de proiecte a caror valoare totala de co-finantare depaseste 1 miliard de euro.

Principala misiune a Bancii Europene de Investitii (BEI), banca Uniunii Europene, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre UE prin finantarea investitiilor solide.

Cu ajutorul liniilor de credit acordate institutiilor financiare, proiectele finantate cu fonduri BEI sunt de regula aplicate de IMM-uri (intreprinderi cu mai putin de 250 de angajati) si de companii mid-cap sau municipalitati. Pentru a facilita accesul IMM-urilor la finantare pe termen lung, BEI se afla intr-o stransa colaborare cu institutiile financiare locale cu experienta in piata locala, in special prin furnizarea de servicii companiilor prin intermediul unei retele bine dezvoltate. Din anul 1990 pana in prezent, BEI a acordat Romaniei imprumuturi in valoare de aproximativ 8,2 miliarde euro, din care aproape 780 milioane euro au fost utilizati pentru a oferi sprijin proiectelor dezvoltate de IMM-uri, inclusiv imprumutul actual.

Sursa: Banca Comerciala Romana (BCR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.