Cererile de finantare pentru Masura 123 au depasit de patru ori suma alocata!

cereri de finantare

Astfel, pentru Masura 123 au fost depuse 328 de proiecte conforme in valoare de peste 593 de milioane de euro. Asadar, suma disponibila pentru aceasta masura de finantare, respectiv 130 de milioane de euro, a fost depasita de peste patru ori.

In cazul acestei masuri de finantare, majoritatea proiectelor au fost depuse pentru procesarea carnii, modernizarea depozitelor de cereale sau procesarea laptelui.

Beneficiarii Masurii 313, au depus 297 de proiecte a caror valoare depaseste 61,8 milioane de euro. Cele mai multe proiecte depuse pentru aceasta masura de finantare au vizat infrastructura de primire turistica dar si centrele de informare si amenajarea de marcaje turistice.

Pentru a se evita dezangajarea de fonduri, in momentul depunerii proiectelor de finantare nerambursabila, solicitantilor de fonduri le vor fi cerute documente care sa ateste capacitatea si sursele de cofinantare inca de la depunerea Cererii de Finantare.

Masura 123 se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare si forestiere, prin imbunatatirea performantei generale a intreprinderilor din sectorul de procesare si marketing a produselor agricole si forestiere, printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a altor factori de productie.

Aceasta masura de investitii are ca obiective specifice introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole si forestiere competitive, adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare atat in etapa de procesare cat si in cea de distributie a produselor obtinute, imbunatatirea veniturilor intreprinderilor sprijinite prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole, dar si cresterea valorii adaugate a produselor forestiere precum si a eficientei economice a activitatii microintreprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 123 sunt persoane fizice autorizate si persoane juridice inregistrate in baza legislatiei din Romania ca micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii (in conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003) si alte intreprinderi.

Finantarea unui proiect depus in cadrul Masurii 123 derulata prin PNDR este restrictionata pentru urmatoarele categorii de beneficiari:
– grupurile de producatori, grupurile de producatori recunoscute preliminar si organizatiile de producatori din domeniul legume si fructe – acestia vor beneficia de sprijin prin Organizarea Comuna de Piata (Pilonul I), cu exceptia grupurilor de producatori din domeniul comercializarii cartofilor;
– beneficiarii inregistrati in lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD si pentru FEADR, pana la achitarea integrala a datoriei fata de APDRP, inclusiv a majorarilor de intarziere;
– beneficiarii care au contracte de finantare reziliate, din initiativa APDRP, derulate prin FEADR din cauza nerespectarii clauzelor contractuale si rezilierea are o vechime mai mic de un an;
– beneficiarii care se afla in situatii litigioase cu APDRP, pana la finalizarea litigiului.

Implementarea Masurii 313 are ca scop dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.

Obiectivele specifice ale acestei masuri de finantare sunt crearea si mentinerea locurilor de munca prin activitati de turism, in special pentru tineri si femei, cresterea valorii adaugate in activitati de turism, crearea, imbunatatirea si diversificarea infrastructurii si serviciilor turistice si cresterea numarului de turisti.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 313 sunt micro-intreprinderile, persoanele fizice (neinregistrate ca agenti economici), care se vor angaja ca pana la data semnarii Contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprindere, iar in situatia in care, in urma autorizarii, se modifica reprezentantul legal al proiectului, se vor depune toate documentele ce demonstreaza transferul dreptului de reprezentare pentru noua forma de organizare juridica, aceasta modificare neafectand respectarea criteriilor de eligibilitate si selectie ale Cererii de Finantare.

De asemenea, beneficiari eligibili pentru Masura 313 sunt si Comunele prin reprezentantii lor legali conform legislatiei nationale in vigoare, precum si asociatiile de dezvoltare intercomunitara realizate doar intre comune si infiintate conform legislatiei nationale in vigoare (Legea nr. 215/ 2001 a administratiei publice locale cu modificarile si completarile ulterioare si Ordonanta Guvernului nr. 26/ 2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare), dar si ONG-urile, definite conform legislatiei nationale in vigoare.

Finantarea unui proiect depus in cadrul Masurii 313 derulata prin PNDR este restrictionata pentru urmatoarele categorii de beneficiari:
– beneficiarii inregistrati in lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD si pentru FEADR, pana la achitarea integrala a datoriei fata de APDRP, inclusiv a majorarilor de intarziere;
– beneficiarii care au contracte de finantare reziliate pentru FEADR, din initiativa APDRP, din cauza nerespectarii clauzelor contractuale si rezilierea are o vechime mai mica de un an;
– beneficiarii care se afla in situatii litigioase cu APDRP, pana la finalizarea litigiului.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top