Investitie in extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa in Titu

apa

Compania de Apa Targoviste – Dambovita a demarat un program de extindere si modernizare a sistemului de alimentare cu apa in sase localitati din judet, in valoare de peste 100 de milioane de euro, Titu fiind prima localitate in care s-a semnat contractul de lucrari.

Modernizarea retelei de apa – canal a orasului Titu reprezinta un proiect important atat pentru noi, cat si pentru comunitatea locala, locuitorii din aceasta zona urmand sa beneficieze de cel mai modern sistem de canalizare existent, ca urmare a folosirii unei noi tehnologii, respectiv canalizarea vacuumatica”, a declarat directorul general al Vel Service, Ovidiu Bradin.

Finantarea proiectului este asigurata, in proportie de 77,5%, din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Sistemul de canalizare de la Titu va avea o lungime de 35,4 kilometri, din care 28,9 vor fi construiti prin tehnologie vacuumatica, restul prin tehnologie gravitationala.

Specialistii firmei Vel Service spun ca tehnologia vacuumatica este una inovatoare, mai eficienta in comparatie cu sistemele clasice, intrucat nu necesita sapaturi la adancime mare, nu presupune conexiuni electrice cu exceptia statiei de generare a depresiunii si, deoarece este un sistem inchis, elimina mirosurile neplacute.

Alte doua avantaje ale acestei tehnologii sunt economisirea apei si protejarea mediului inconjurator deoarece nu exista infiltratii de ape pluviale. Proiecte de referinta in lume, unde a fost implementata aceasta tehnologie, sunt Palm Islands din Dubai sau Hotel Langkawi din Malaezia.

„La noi in tara, acest tip de canalizare a fost experimentat doar intr-un proiect de mica anvergura, ca sistem-test, in localitatea ilfoveana Dragomiresti”, a adaugat directorul general al Vel Service, Ovidiu Bradin. Vel Service, castigator al licitatiei pentru lucrarea de la Titu, este antreprenor general, specializat in lucrari de infrastructura, respectiv lucrari pentru transport, apa si canalizare, energie si protejarea mediului.

In prezent, la nivelul judetului Dambovita, rata de racordare la retelele de alimentare cu apa este de 89% in mediul urban si de 28% in mediul rural. Datele statistice mai arata ca 80% dintre orasele dambovitene au sistem de canalizare, orasul Racari neavand deloc canalizare. La nivel rural, doar 2% dintre gospodariile din judet sunt racordate la sistemul de canalizare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top