Credit urias pentru proiecte inutile

credit

Iesenii vor plati timp de 20 de ani rate la banci pentru un credit al Primariei care nu este justificat in totalitate.

Cea mai mare parte din creditul de 30 de milioane de euro va fi folosit pentru contributia Primariei la proiecte europene precum amenajarea zonei de agrement Ciric, constructia pasajului Octav-Bancila, a pasajului Mihai Eminescu, modernizarea retelei rutiere din zona centrala a orasului si constructia Centrului Tehnologic Regional.

Lucrari concrete, pe viitor

In acelasi timp, edilii ii indatoreaza pe ieseni si cu 605.000 de euro pentru a plati contributia la zece proiecte inutile, la care Primaria este doar partener. Acestea au ca scop intocmirea de studii, analize, strategii si schimburi de experienta.

“Aceste proiecte mici sunt pe programe gandite pentru strategii la nivel european, foarte importante pentru Iasi. Prin aceste proiecte, putem accesa urmatoarele programe ale UE si pe baza strategiilor putem face lucrari concrete pe viitor”, a declarat Cosmin Coman, director la Directia de Servicii pentru comunitate.

Proiectul Retina-Revitalizarea fostelor zone industriale va scoate din buzunarele iesenilor peste 86.000 de euro, pentru intocmirea unui masterplan si a unui proiect de brand pentru introducerea in circuitul economic a fostului incinerator din Galata.

Un alt proiect, cu o contributie de aproape 50.000 de euro, Organza, are ca scop imbunatatirea strategiilor in domeniul industriilor creative, prin schimburi de experienta. Iesenii vor mai plati din buzunarele lor 57.000 de euro pentru strategii de dezvoltare a turismului cultural sau alte 46.500 de euro pentru ca edilii sa afle cum pot ilumina orasul cu energie verde.

Lista completa a proiectelor inutile pentru care Primaria se imprumuta:

ERMIS, valoarea de finantat este 22.200 de euro

Retina, de 86.000 de euro presupune dezvoltarea unui model eficient de guvernare locala, prin schimburi de experienta cu partenerii europeni si elaborarea unor analize pe modele de guvernare folosite in Europa.

Plus, de 46.500 de euro – doptarea unor solutii moderne in iluminatul public prin reducerea consumului de energie si de rationalizare a acestuia.

Centres, de 57.300 de euro – dezvoltarea turismului cultural, a industriilor conexe si cresterea competitivitatii produselor culturale la nivel teritorial, precum si realizarea unor activitati de promovare. in urma proeictului, vor fi realizate analize, campanii de constientizare, seminarii de formare, planuri de marketing.

Organza, de 43.255 de euro – imbunatatirea strategiilor in domeniul industriilor creative si consolidarea economiilor regionale prin schimbul de experienta intre diferite regiuni europene si orase.

Suite, de 27.900 de euro – schimburi de experienta intre orasele partenere, pentru a propune solutiii de finantare si construire a locuintelor sociale.

MMS, de 48.800 de euro – obiectivul principal al proiectului este acela de a este de a sustine transportul multi-modal si promovarea transportului alternativ prin dezvoltarea unei strategii care sa atenueze impactul negativ al traficului asupra mediului inconjurator.

GSR, de 98.800 de euro – obtinerea calitatii si excelentei in domeniul serviciilor publice si guvernarii locale prin schimbul de modele de buna practica la nivel european.

E-GOS, de 10.500 de euro – isi propune sa imbunatateasca sansele de angajare a persoanelor care locuiesc in zone izolate sau in zone cu foarte putine servicii.

Archimedes, de 162.800 de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.