Agentia Sapard a recuperat un sfert din banii pierduti

Dintre proiectele realizate cu fonduri Sapard pe masura referitoare la imbunatatirea infrastructurii rurale (Masura 2.1), patru au fost depistate cu nereguli de ordin tehnic in urma actiunilor de control organizate pana in prezent la 16 astfel de proiecte. Pana acum, Agentia Sapard a recuperat 5 miliarde din cele 20 care constituie debitele totale pe 2005.

Agentia Sapard a recuperat in acest an o patrime din valoarea totala a debitelor constatate in 2005 in urma neregulilor la anumite proiecte Sapard, adica cinci miliarde de lei din circa 20 de miliarde de lei, a mai spus Samoila Szabo, directorul agentiei. El a adaugat ca debitele din 2004 au fost recuperate integral, acestea ridicandu-se la peste 4,1 miliarde de lei. In urma controalelor efectuate pana la acest moment, conflictele de interese au dat batai de cap echipelor Sapard. Potrivit directorului Sapard, „contractantul trebuie sa se abtina de la orice fel de relatii care ar putea compromite independenta sa sau a personalului angajat”. De pilda, in judetul Botosani au fost semnalate nereguli legate de conflictele de interese la Consiliul Local George Enescu, in acest caz fiind vorba despre un proiect pentru modernizarea drumului comunal. De asemenea, potrivit lui Szabo, mai exista un caz referitor la detaliile de executie la Consiliul Local Iacobeni, unde e posibil sa existe un prejudiciu de 500 de milioane de lei.

De asemenea, in anumite cazuri nu sunt respectate intocmai cerintele de publicitate asa cum au fost stabilite prin contractul de finantare. „Reprezentantii europeni ne-au atras atentia ca publicitatea acordata programului nu este conforma cu cerintele impuse prin contract”, a spus Samoila Szabo. Desi e posibil ca, in urma controalelor, multe proiecte sa fie gasite cu nereguli, totusi, potrivit directorului Sapard, reprezentantii Comisiei Europene nu au cum sa anuleze aceste ajutoare. „Este vorba despre 640 de proiecte eligibile, din care un numar insemnat isi va dovedi utilitatea”, a adaugat Samoila Szabo.

Cat despre „lista neagra a constructorilor” implicati in aceste proiecte, Szabo a declarat ca „o firma intra pe lista doar daca pericliteaza realizarea proiectului Sapard si, in acest caz, este vorba de vreo 3-4 firme care au inceput activitatea, dupa care au abandonat-o”. Totusi, el a subliniat ca la incheierea fiecarui contract firma respectiva trebuie sa depuna o „garantie de buna executie”, ceea ce inseamna achitarea unei taxe de 5% din valoarea proiectului.

„Fiecare buget de proiecte cuprinde 5% cheltuieli neprevazute, suma care trebuie deblocata pentru remedierea degradarilor care apar, asa cum s-a intamplat in zona Timis, din cauza fenomenelor meteorologice devavorabile, a mai spus directorul Sapard. Mai mult, cazuri de acest gen au fost supuse atentiei reprezentantilor europeni, care au fost de acord ca, in situatii exceptionale, sa se faca o redistribuire a fondurilor intre masuri, fonduri care sa ajute zonele calamitate. In speta, este vorba despre 20 de milioane de euro care vor merge spre 20-25 de proiecte din zonele cu probleme.

Sursa: , Realitatea Romaneasca online, 6 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top