Intreprinderile mici vor avea propriul ambasador in fiecare stat membru UE

intreprinderi mici

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a inaugurat o noua retea de ambasadori ai IMM-urilor in statele membre la conferinta SBA intitulata “Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei”, desfasurata la Budapesta.

In timp ce IMM-urile sunt afectate de politici elaborate in diferite departamente ale administratiei, pornind de la cele care se ocupa de impozitare la cele responsabile de situatia financiara, sau de la cele care au ca sarcina reglementarea la cele care se ocupa de educatie, ambasadorii IMM-urilor vor sprijini micile intreprinderi sa se concentreze asupra principalei lor misiuni, aceea de a prospera si de a crea locuri de munca.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: “Noii ambasadori ai IMM-urilor se vor asigura ca administratiile «gandesc mai intai la scara mica» si tin cont de interesele IMM-urilor in fiecare noua lege si reglementare. Contez pe noii nostri Dna si Dl IMM pentru crearea unui climat bun pentru toate micile intreprinderi, care sa le permita sa isi descatuseze importantul stimul si potential de creare de locuri de munca si crestere economica. Atunci cand vrem sa facem treaba serioasa in Europa, gandim mai intai la scara mica, dar obiectivele noastre sunt marete.”

SBA (Small Business Act / Actul pentru Micii intreprinzatori) este politica elaborata de Comisia Europeana pentru IMM-uri, care are drept obiectiv sa faca Europa mai favorabila intreprinderilor si sa incurajeze oamenii sa isi deschida propriile afaceri.

Pe viitor, noii Dna sau Dl IMM se vor intalni cu organizatii reprezentative pentru IMM-uri la nivelul UE in cadrul Grupului Consultativ SBA. Acest proces face parte din noul tip de guvernanta la care se face referire in reexaminarea recenta a SBA. Acest nou sistem va asigura o monitorizare mai aprofundata si o actiune coordonata in sprijinul IMM-urilor.

SBA a contribuit deja la reducerea reglementarilor. A asigurat, pana acum, finantare pentru peste 110.000 de IMM-uri din cele 200.000 planificate sa beneficieze de garantii de imprumut bancar pentru IMM-uri si mecanisme de capital de risc pana in 2012. A propus solutii favorabile micilor intreprinderi la probleme precum platile intarziate sau accesul la procedurile de achizitii publice.

Statele membre au adoptat si ele masuri similare. Ele au redus costurile si durata infiintarii unei societati de la 12 zile si 485 EUR in 2007 la 7 zile si 399 EUR in 2010, au imbunatatit accesul IMM-urilor la credite si au lansat mecanisme de internationalizare. Raman insa multe de facut. Proaspat numitii ambasadori ai IMM-urilor sunt asteptati sa se concentreze asupra actiunilor la nivel national si sa le accelereze.

Conferinta “Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei” este organizata in cooperare cu Presedintia Ungara a UE si a beneficiat de participarea reprezentantilor micilor intreprinderi, organizatiilor patronale si administratiilor publice insarcinate cu misiunea de a coordona politica in domeniul IMM-urilor.

Context

Recenta reexaminare SBA a indicat necesitatea unei mai bune guvernante pentru a asigura aplicarea conceptului “a gandi mai intai la scara mica” la toate nivelurile procesului de elaborare de politici. Comisia Europeana l-a numit pe dl Daniel Calleja Crespo, director-general adjunct la Directia Generala pentru intreprinderi si Industrie din cadrul Comisiei Europene, in calitatea de nou ambasador al IMM-urilor la nivel de UE. Reexaminarea SBA a cerut, de asemenea, statelor membre sa numeasca un ambasador al IMM-urilor la nivel national al carui rol central va fi sa se asigure ca principiul “a gandi mai intai la scara mica” este aplicat la toate nivelurile administrative, pe intreg teritoriul UE.

Cele 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii din Europa constituie sufletul economiei si societatii europene, reprezentand 98% din intreprinderi si doua treimi din totalul ocuparii fortei de munca in domeniul privat.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.