Derularea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurala se desfasoara in ritm sustinut

PNDR

De la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in martie 2008, prin intermediul caruia se acorda fondurile europene nerambursabile pentru investitii si plati directe, au fost selectate pentru a fi contractate 31.414 cereri de finantare, reprezentand o angajare de 60,9%.

Dintre acestea, pana in prezent, au fost contractate efectiv 29.311 proiecte, in valoare de 3,86 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o angajare de 55,14% a fondurilor totale alocate pentru Masurile de investitii gestionate de catre APDRP.

De asemenea, au fost efectuate plati in valoare totala de 2,035 miliarde de euro.

In functie de tipul investitiei finantate prin PNDR, situatia detaliata se prezinta astfel:

Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”

Pana in prezent, APDRP a primit 6.117 cereri de finantare, din care au fost selectate 2.033 de proiecte cu valoare nerambursabila de 825,63 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de peste 260,30 milioane de euro.

Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Aceasta Masura a fost accesata de 1.983 de beneficiari, fiind semnate pana in prezent 849 de contracte de finantare in valoare publica de peste 661 milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul cursul anului 2008, dar si noua Schema N578 din anul 2010. Pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere au fost efectuate plati in valoare de peste 148,27 milioane de euro.

Masura 322 “Renovarea si dezvoltarea satelor”

In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depasita de aproape cinci ori. Au fost contractate pana in prezent 613 proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,53 de miliarde de euro si au fost platiti 249,14 milioane de euro.

Masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi

Pentru aceasta Masura, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 4.032 de cereri de finantare, fiind contractate pana acum 1.900 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 266 de milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.

Masura 313 “Incurajarea activitatilor turistice”

Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei Masuri, au fost depuse 1.697 de cereri de finantare si au fost contractate 709 proiecte, in valoare de 124,89 milioane de euro.

Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”

Masura de instalare a tinerilor fermieri s-a bucurat, inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in acest moment, au fost depuse 6.572 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate pana acum 5.201 proiecte. Valoarea proiectelor contractate depaseste 106 milioane de euro.

Prin Masura 431 “Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 – Constructii parteneriate public – private – se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.

Prin implementarea actiunilor specifice LEADER, Grupurile de Actiune Locala (parteneriate public-private alcatuite din reprezentanti ai sectoarelor public, privat si ai societatii civile) pot sa asigure imbunatatirea guvernantei locale.

De asemenea, implementarea actiunilor presupune consolidarea coerentei teritoriale si implementarea de actiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, in folosul comunitatilor.

In sesiunea desfasurata in perioada septembrie – octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.

Nu in ultimul rand, pentru Masura 221 – “Prima impadurire a terenurilor agricole” care are ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali au fost depuse 13 cereri de finantare, cu valoarea de 2,17 milioane de euro.

In contextul in care ne aflam la jumatatea perioadei de derulare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, care a inceput efectiv in martie 2008, situatia demonstreaza capacitatea foarte buna de angajare a banilor europeni.

Pentru anul 2011 se constata deja o crestere a platilor efective catre beneficiari, prin implementarea de catre acestia a proiectelor contractate, rambursarile (plati efective) fiind conditionate de cererile de plata depuse.

Ritmul de pana acum al platilor efective, de peste 20% din totalul alocarilor, a fost influentat de contractarea proiectelor, majoritatea acestora fiind finantate incepand cu anul 2010, precum si de capacitatea financiara a beneficiarilor.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.